Yahoo! s-ar fi conformat astfel unei solicitari secrete a guvernului Statelor Unite, formulate fie de Agentia pentru Securitate Nationala (National Security Agency, NSA), fie de Biroul Federal de Investigatii (Federal Bureau of Investigation, FBI), au declarat agentiei trei fosti angajati ai Yahoo! si o a patra persoana informata despre evenimente.

Au fost scanate sute de milioane de conturi Yahoo! Mail.

Experti in supraveghere au declarat Reuters ca este prima data cand se afla ca o companie americana din domeniul internetului a dat curs unei cereri a serviciilor de informatii prin scanarea tuturor mesajelor la sosire, in timp real, nu doar a unei parti din mesajele arhivate.

Reuters nu a reusit sa afle ce anume informatii erau cautate si nici daca Yahoo! a transmis efectiv ceva serviciilor secrete.

Doi fosti angajati au afirmat ca decizia de a coopera cu serviciile a fost luata de managerul general al Yahoo!, Marissa Mayer, si a fost urmata de demisia sefului securitatii informatiilor, Alex Stamos, care acum ocupa o functie similara la Facebook.

Singurul comentariu al Yahoo! la solicitarea Reuters a fost ca firma "respecta legile Statelor Unite". Printr-un purtator de cuvant al Facebook, Stamos a refuzat sa comenteze. NSA a inaintat intrebarile agentiei de presa biroului directorului pentru informatii nationale, care la randul sau nu a facut niciun comentariu.

Google si Microsoft, de asemenea furnizori importanti de servicii de e-mail, au afirmat marti ca nu au efectuat operatiuni de genul celor mentionate la Yahoo!. "Nu am primit o astfel de cerere, iar daca am fi primit, raspunsul ar fi fost simplu: in niciun caz", a declarat un purtator de cuvant al Google. Microsoft, tot printr-un comunicat al unui purtator de cuvant, a sustinut ca "nu ne-am ocupat niciodata cu scanarea in secret a traficului de e-mail, in genul celui relatat astazi privind Yahoo!".