Dependența de mediul online şi de identitatea pe care oamenii aleg să şi-o construiască poate fi bolnăvicioasă, ne mai spun sociologii.

Tânăr: „Nu ieşim în oraş pentru că nu este timp şi lumea e foarte stresată, foarte ocupată.”
Reporter: „Și cum compensaţi lipsa ieşirilor în oraş? Cum ţineţi legătura cu cei dragi?”
Tânăr: „Prin socializare. Whatsapp, Facebook, se ştie.”

Astfel de explicaţii stau la baza comportamentului mai multor români, în special cei care fac parte din generaţia millennials.

Dacă în 2011, 88% dintre români spuneau că se văd cu prietenii cel puţin o dată pe săptămână, în 2016 numărul acestora a scăzut cu 8 procente, la 80%, conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Mult mai bine stau țări precum Irlanda, Portugalia, Grecia sau Spania, unde 90% dintre oameni au spus că se întâlnesc față în faţă cu cei dragi cel puţin o dată pe săptămână.

Reporter: „Când nu ieşiţi, cum ţineţi legătura?”
Tânăr: „Whatsapp, Facebook.”
Reporter: „Ai vrea să ieşiţi mai des, dar nu puteţi din diverse motive?”
Tânăr: „Da, cursuri, muncă.”
Tânăr: „Datorită faptului că şi la facultate interacţionăm mai mult în mediul online, ne e mult mai uşor aşa.”

În 2011, 56% dintre români spuneau că folosesc internetul pentru a comunica mai uşor cu prietenii, iar în 2016, procentul a urcat la 64%. Culmea e că şi atunci când ies în oraş cu prietenii, tinerii nu reuşesc să renunţe la telefon.

Reporter: „Ți se întâmplă când ieşi cu prietenii ca fiecare să stea pe telefon?”
Tânăr: „Da, asta da.”
Reporter: „Și cum îţi explici?”
Tânăr: „Nu ştiu, pur şi simplu asta e situaţia în lume.”

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, milenialii, adică tinerii născuţi în anii ’80 şi ’90 folosesc telefonul aproximativ trei ore pe zi. În schimb, generaţia anterioară, denumită X, adică cei care au azi vârste cuprinse între 38 şi 53 de ani, utilizează telefonul mai puţin de 2 ore pe zi.

Alfred Bulai: „Relaţiile sociale presupun interacţiune directă, deci nu putem vorbi decât de forme patologice, care înseamnă dependenţă care privează individul de alte tipuri de relaţii sociale. Experienţa de viaţă înseamnă relaţia cu ceilalţi pentru că trăim într-o societate. Orice tehnologie poate fi bună şi proastă. Ultilizarea ei este bună şi proastă. Cine e de vină? Sistemul educaţional, care are mii de cursuri, unul mai tâmpit ca altul, dar nu are discipline legate de cum utilizăm internetul.

În plus, marile universităţi occidentale încep să interzică utilizarea telefoanelor şi a tabletelor la cursuri. La noi, Ministerul Educaţiei vrea să doteze cât mai multe şcoli cu sisteme Wi-FI sau tablete.