Acesta a mentionat ca SRI a identificat activitati derulate de entitati cibernetice ostile care urmaresc obtinerea accesului la retele informatice de interes national, culegerea de informatii confidentiale, informatii de politica externa a Romaniei, resursele naturale, politica in Zona Marii Negre, politica in domeniul economic.

"Consideram ca acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani. Estimam ca amenintarea cibernetica reprezinta una dintre cele mai mari si mai dinamice amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei", a spus Sava, potrivit Mediafax.

Conform acestuia, SRI a informat prompt institutiile vizate de acest atac la momentul desfasurarii lui, adica in 2011, si a intreprins, in cooperare, masuri de contracarare pentru restabilirea functionarii normale a retelelor respective.

"Acest atac poate fi privit si din perspectiva noastra de membri UE si NATO. Observam, din punct de vedere al SRI, ca s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se actioneaza asupra statelor cu tehnologii de ultima generatie si in Cyber-Zone. Consideram ca este o turnura de moment asupra modului de actiune a retelelor de spionaj in Cyber-Spatiu", a spus Sava.

SRI, in calitate de autoritate nationala in Cyber-Intelligence, acorda o atentie prioritara acestui domeniu, in cooperare cu celelalte institutii ale statului roman si cu partenerii externi, precum si in parteneriat cu domeniul privat, a mai spus Sava.