Printre site-urile afectate se numara si cel al Nasa, fiind considera unul dintre “serviciile neesentiale”.

Nici site-ul Casei Albe nu va mai fi updatat, dupa ce alesii nu au reusit sa se puna de acord in privinta impartirii bugetare, noteaza BBC News. Iar cei care vor trimite mailuri Departamentului de Securitate Nationala a SUA sau la cel de Justitie vor trebui la randul lor sa se inarmeze cu nervi de otel, pentru ca nu vor primi un raspuns prea curand.

Asta se intampla pentru ca nici angajatii din administratie nu isi vor putea accesa la randul lor casutele postale electronice. Si, daca pana acum cetatenii americani se puteau folosi inclusiv de Twitter pentru a pune intrebari guvernului, incepand de marti mesajele trimise de catre acestia nu vor mai fi procesate.

Nici cei care au incercat sa acceseze site-ul NASA nu au avut mai mult noroc, acestia fiind redirectionati catre o pagina cu nota explicativa din partea guvernului, in care se explica motivele pentru care site-ul nu este disponibil.

De la Departametul pentru agricultura si Biroul pentru evidenta populatiei, pana la Zoo Smithsonian, o multime de site-uri au afisat incepand de ieri mesaje de suspendare a activitatii.

Camerele web de la gradina zoologica, ce difuzau de obicei imagini cu ursi panda, maimute si pasari flamingo, au fost si ele inchise.

Nici unul dintre animalele pe care le avem nu vor mai fi filmate. Camerele video au nevoie de resurse federale pentru a functiona si de staff. Au fost considerate drept neesentiale in timpul inchiderii, asa ca transmisiunile inceteaza”, se arata pe pagina web a gradinii zoologice Smithsonian.

Casa Alba le-a ordonat agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07.00 ora Romaniei), sa isi inceteze activitatile. Congresul nu a reusit sa voteze un buget inaintea orei limita. Cea mai mare putere a lumii pierde 300 milioane de dolari pe zi. In afara de serviciile considerate esentiale, toate agentiile si institutiile federale sunt inchise, incepand de marti. Astfel, sute de mii de oameni risca vor intra in concediu fortat fara plata, totul dupa ce Congresul american nu a reusit sa adopte bugetul federal.

Pana la solutionarea problemei si atingerea unui compromis, administratia va functiona la cote de avarie, dar nimeni nu stie cat ar putea dura acest lucru. Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocand temeri in randul unor membri ai legislativului ca disputele s-ar putea amplifica si in cazul plafonului de indatorare, care trebuie majorat pana pe 17 octombrie pentru a evita intrarea in default a tarii.

Multi angajati federali au mers marti la locul de munca numai pentru a asigura fisierele, a pune afise ca activitatile sunt oprite si pentru a inregistra mesaje telefonice. Ei se vor afla in concediul fara plata pana cand Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a inceput la 1 octombrie.

Activitatile esentiale ale guvernului, precum cele in domeniul securitatii, vor continua, ca si inregistrarea intr-un program de asigurare in domeniul sanatatii, mandatat conform noii legi sustinute de presedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsa de republicani.

Oprirea partiala a activitatilor guvernamentale este extrem de nepopulara in randul americanilor. Acestia se opun in proportie de 72% si numai 22% sunt de acord ca Congresul sa blocheze functionarea guvernului pentru a opri intrarea in vigoare a noilor reglementari in domeniul sanatatii, program cunoscut sub numele de Obamacare, potrivit unui sondaj de opinie.