Tehnologia viitorului se construieste la Politehnica din Bucuresti. Cum ar fi sa-ti „printezi” produsele preferate, in supermarket?
Ce-ati spune daca ati gasi la supermarket, in curand, imprimante 3D capabile sa printeze in marime naturala produsele preferate? Acest scenariu prinde contur la Universitatea Politehnica din Bucuresti, unde printam deja diverse obiecte experimentale.
Cativa specialisti, impreuna cu studenti de top, i-au convins pe guvernanti sa dezvolte o strategie nationala cu bani europeni pentru aceasta tehnologie a viitorului.
Ca sa vedem cat de util este un astfel de proiect ne-am propus sa reconstruim fata Dianei. Specialistii au scanat-o cu un dispozitiv precis, de 10 mii de euro, care "vede" si porii pielii. Apoi programatorul i-a retusat, ca in Photoshop, anumite imperfectiuni.
Tiparirea a durat aproape 6 ore, cu o imprimanta de 30 de mii de euro. In clinicile medicale din strainatate acelasi program functioneaza deja cu celule de piele. Aceste tehnici ar putea reda practic, chipul unei persoane, cand chirurgia plastica nu mai poate face nimic. Specialistii americani au reusit chiar sa printeze un rinichi, iar acum lucreaza la o inima din celule stem.
Ce am putea face noi, in Romania? Ne propunem sa investim zeci de milioane de euro in cercetarea de noi tehnici si noi programe care sa puna la treaba imprimantele fabricate de americani sau japonezi. Fiecare astfel de "patent" stiintific se poate vinde cu sute de mii, chiar milioane de euro.
Deocamdata, in Romania, putem produce doar obiecte din plastic. Vom putea face insa si produse din metal, ceramica sau sticla daca obtinem bani pentru dezvoltarea proiectului.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Orientul Mijlociu şi Golful Arabiei, în preferințele românilor pentru vacanțe. Căutările de bilete de avion pentru destinaţii exotice au crescut cu până la 400%
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Salariaţii din Capitală au rămas mai puțini după pandemie, dar câștigă mai mult față de 2019. Ce salarii primesc bucureștenii

Comentarii (0)