Declinul acţiunilor a avut după ce unii republicani au criticat platforma, în weekend, pentru excluderea unuia dintre cei mai urmăriţi membri, traderii semnalând că vor fi introduce reglementări mai stricte pentru giganţii tehnologiei.

Contul lui Trump avea peste 88 de milioane de urmăritori, iar postările acestuia erau retransmise de miliarde de ori.

”Trump are un număr de urmăritori foarte mare şi foarte loiali, iar mulţi dintre ei vor pleca dacă Trump nu va mai putea să posteze”, a spus Andrea Cicione, director de strategie la firma de brokeraj TS Lombard, potrivit News.ro.

Alte platforme de socializare, inclusib Facebook, au luat măsuri similare împotriva preşedintelui, în urma violenţelor care au avut loc săptămâna trecută la Capitol Hill. Declinul acţiunilor Twitter, care în timpul tranzacţiilor a atins 12% a fost mai accentuat decât cel consemnat de alte companii. Titlurile Facebook au coborât cu aproape 3%, iar cele ale grupului Alphabet, proprietarul Google, cu 1,5%.

Twitter a anunţat vineri că suspendă contul preşedintelui Trump din cauza riscului producerii altor violenţe. A fost pentru prima oară când compania a suspendat contul unui şef de stat, iar măsura a fost însoţită de suspendarea conturilor unor fani ai preşedintelui.

Comisarul UE pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a afirmat, luni, că atacul împotriva Capitoliului din Washington va marca o eră a reglementărilor mari stricte pentru media socială, el comparând violenţele cu atacurile din 11 septembrie 2001, care au condus la o campanie globală de combatere a terorismului

Twitter, Facebook şi Google au înregistrat în ultimii ani o creştere a costurilor pentru moderarea conţinutului pe platformele lor, compensate prin creşterea veniturilor din publicitate şi alte servicii.

Preşedintele ales Joe Biden a criticat ”aroganţa copleşitoare” a liderilor din sectorul tehnologiei, iar analiştii se aşteaptă la măsuri de combatere a puterii Facebook şi a altor companii, în următorii patru ani.