"O mare lovitura a fost data libertatii: Twitter a fost inchis", afirma pe prima pagina cotidianul cu cele mai mari vanzari din Turcia, Zaman, sustinator al imamului Fethullah Gülen, aflat in conflict deschis cu premierul Recep Tayyip Erdogan. 

Un alt cotidian de opozitie, Cumhuriyet, a denuntat la randul sau "cenzura", care a plasat Turcia "in randul tarilor precum Coreea de Nord". 

Autoritatile din domeniul telecomunicatiilor au anuntat joi seara ca au blocat accesul la Twitter pe baza unui ordin judecatoresc, dupa ce premierul Erdogan a amenintat ca va interzice aceasta retea de socializare, in semn de represalii pentru publicarea inregistrarilor unor conversatii telefonice care il implica intr-un scandal de coruptie.

In ciuda masurilor ordonate de putere, numerosi internauti au putut destul de repede sa evite interdictia, conectandu-se pe alte servere proxy si pe retele VPM, pentru a avea acces la aceasta retea de microblogging. 

"Interdictia lui Erdoga a fost anulata in mai putin de o zi", a comentat pe Twitter Murat Zetkin, editorialist la cotidianul de limba engleza Hürriyet Daily News. 

Vicepremierul turc Bülent Arinç a publicat la randul sau pe Twitter, vineri dimineata, programul lui oficial pentru aceasta zi.  Manifestatii de protest au fost anuntate vineri la Ankara, Istanbul si Izmir pentru a denunta decizia guvernului turc

"Interzicerea (retelei de socializare) Twitter in Turcia este fara fundament, inutila si lasa", a afirmat comisarul european. 

"Poporul turc si comunitatea internationala o vor considera ca fiind o cenzura", a anuntat ea, pe contul sau de Twitter. 

"Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasa de ce ar putea sa spuna comunitatea internationala", a afirmat Erdogan in fata a mii de sustinatori adunati la un miting electoral organizat cu zece zile inainte de alegerile municipale din 30 martie. 

La inceputul lunii, seful Guvernului islamo-conservator a amenintat deja ca va interzice YouTube si Facebook in tara sa.