"Nu am nicio intentie sa ma ascund, pentru ca stiu ca nu am facut nimic rau", a declarat Edward Snowden, care se afla la Hong Kong de la 20 mai, intr-un interviu publicat pe site-ul ziarului.

"Cred ca nu ma pot intoarce acasa", recunoaste acest fost angajat CIA, in contextul in care autoritatile americane au anuntat ca au lansat o ancheta pentru a afla cine se afla la originea dezvaluirilor publicate de ziarele The Guardian si The Washington Post saptamana trecuta.

Cotidianul britanic publica pe site un interviu video cu Edward Snowden, cu fata la vedere.

Un fost tehnician CIA, Snowden lucra de patru ani in cadrul Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA) - el dezvaluind documente ce apartin acestei Agentii -, in calitate de angajat al unor subcontractanti ca Dell sau Booz Allen Hamilton, ultimul sau angajator.

"Unicul meu obiectiv este sa informez oamenii despre ceea ce se face in numele lor si despre ceea ce se face imporiva lor", a declarat tanarul pentru The Guardian.

In urma cu trei saptamani, el a parasit compania, in contextul in care ducea o viata foarte confortabila la Hawaii, plecand la Hong Kong, inainte sa fie dezvaluite informatiile pe care le-a oferit, precizeaza cotidianul.

"Sunt pregatit sa sacrific totul, pentru ca nu pot, in sufletul si in constiinta mea, sa las Guvernul american sa distruga viata privata, libertatea Internetului si libertati esentiale pentru oameni din intreaga lume cu acest sistem enorm de supraveghere pe care este pe cale sa il construiasca in secret", a subliniat el.

Intr-un interviu pentru ABC news, directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper a anuntat ca o ancheta a fost deschisa pentru stabilirea originii dezvaluirilor despre metodele utilizate de aceste servicii.

"Sper ca vom reusi sa aflam cine a facut acest lucru, deoarece acest lucru a cauzat pagube mari securitatii tarii noastre", a declarat Clapper.

The Washington Post si The Guardian au dezvaluit saptamana trecuta, in mod succesiv, existenta a doua programe secrete NSA.

Unul priveste "recoltarea" incepand din 2006 a datelor apelurilor telefonice in Statele Unite de catre operatorul Verizon si, se pare, si de catre alti operatori.

Celalalt program, numit PRISM, vizeaza interceptarea comunicatiilor navigatorilor pe Internet straini, care se afla in afara teritoriului Statelor Unite, pe noua retele mari de socializare, ca Facebook.