Actionarii Yahoo vor primi toate titlurile noii entitati denumite SpinCo, iar tranzactia nu va presupune achitarea vreunei taxe.

Yahoo apreciaza ca aceasta mutare se va incheia in trimestrul IV din acest an. Decizia luata de Yahoo creste semnificativ sansele ca Alibaba sa rascumpere actiunile, potrivit unor surse. 

"Exista un risc serios ca titlurile noii entitati sa fie tranzactionate la un pret mai mic, iar Alibaba nu are de ce sa se bucure pentru asta. As fi surprins daca nu ar incerca ca rascumpere actiunile", a afirmat o persoana apropiata situatiei. 

Actiunile Yahoo au urcat cu pana la 7% pe bursa din New York in urma anuntarii deciziei referitoare la participatia la Alibaba. 

Valoarea de piata a Yahoo se ridica la aproximativ 47 de miliarde de dolari, astfel ca actiunile detinute la Alibaba, evaluate la 40 de miliarde de dolari, au fost in atentia investitorilor inca dinainte de listarea pe bursa a grupului chinez. 

In septembrie anul trecut, Alibaba a fost listata pe bursa din New York, actiunile grupului crescand cu 38% in prima sedinta de tranzactionare, cel mai mare avans obtinut vreodata de o companie de peste 10 miliarde de dolari la finalul primei zile de tranzactionare. Suma obtinuta de grupul chinez de comert electronic in urma listarii s-a situat la nivelul record de 25 de miliarde de dolari, dupa ce bancherii au folosit optiunea de crestere cu 15% a tranzactiei, pe fondul cererii mari. 

Yahoo a cumparat o participatie de 40% la Alibaba in 2004, pentru un miliard de dolari. Ulterior, grupul chinez a rascumparat o parte dintre actiuni, astfel ca, inainte de listarea pe bursa a Alibaba, Yahoo mai detine o participatie de 24%.  In septembrie, Yahoo a vandut 140 de milioane de actiuni Alibaba in cadrul ofertei publice si a obtinut un castig brut de 9,5 miliarde de dolari. 

Yahoo a prezentat, totodata, si rezultatele financiare pentru anul trecut. Veniturile s-au situat la 4,61 miliarde de dolari, in scadere usoara fata de 4,68 miliarde de dolari in 2013, peste asteptarile analistilor, care au estimat venituri in valoare de 4,4 miliarde de dolari pentru 2014. 

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si aprecieri) a coborat la 1,36 miliarde de dolari anul trecut comparativ cu 1,56 miliarde de dolari in 2013, in timp ce castigul net pe actiune a fost de 1,57 de dolari, in urcare fata de 1,52 de dolari in 2013. 

Yahoo estimeaza ca profitul EBITDA din primul trimestru din acest an se va situa intre 100 si 140 de milioane de dolari, iar veniturile se vor ridica la aproximativ 1,1 miliarde de dolari.