Zile negre pentru Facebook in Europa. Dupa ce a fost sanctionata in Italia si Franta, reteaua sociala primeste o amenda de 110 mil. euro si de la Comisia Europeana

Facebook
Comisia Europeana a amendat joi Facebook cu 110 milioane de euro, pentru ca a furnizat informatii inselatoare legate de acordul de preluare a serviciului de mesagerie WhatsApp, in 2014, transmite Reuters.
Institutia europeana a aratat ca Facebook a sustinut ca nu poate conecta automat conturile utilizatorilor Facebook cu WhatsApp, dar ca doi ani mai tarziu a lansat un serviciu care face acest lucru.
”Comisia a constatat ca, contrar declaratiilor din timpul procesului de evaluare a preluarii, posibilitatile tehnice de potrivire a identitatilor utilizatorilor Facebook si WhatsApp existau in 2014, iar angajatii Facebook cunosteau acest lucru”, se arata intr-un comunicat al Executivului UE, potrivit News.ro.
Facebook afirma intr-un comunicat ca erorile facute in declaratiile din 2014 nu au fost intentionate si ca Comisia a confirmat ca nu au influentat rezultatul evaluarii fuziunii.
”Anuntul de astazi incheie subiectul”, potrivit Facebook.
Amenda nu va inversa decizia Comisiei de aprobare a achizitiei WhatsApp si nu are legatura cu o investigatie separata legata de protejarea datelor utilizatorilor.
Comisia Europeana ar fi putut sa fi amendat Facebook cu pana la 1% din cifra de afaceri, respectiv 276 de milioane de dolari, in baza rezultatelor din 2016, dar a precizat ca Facebook a cooperat si a recunoscut neregulile.
Amenda CE vine dupa ce Facebook a fost penalizata, marti, de autoritatea pentru protectia datelor din Franta, cu 150.000 de dolari, pentru ca nu a prevenit accesarea datelor utilizatorilor de catre furnizori de publicitate.
Saptamana trecuta, autoritatea antitrust din Italia a impus WhatsApp o maneda de 3 milioane de euro, pentru ca a obligat utilizatorii sa furnizeze date personale Facebook.
Comisia Europeana are o disputa si cu Apple, pe care o acuza ca aloca aproape toate profiturile realizate de pe urma vanzarilor din Europa catre o serie de "head offices" din Irlanda, care beneficiaza de un regim fiscal special. Impozitul pe companii in Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, insa potrivit Comisiei Europene grupul Apple a platit in Irlanda un impozit de doar 1% in 2013 si unul de doar 0,005% in 2014.
In luna august a anului trecut, Executivul comunitar a cerut Irlandei sa recupereze impozite neplatite pentru perioada 2003-2014 in valoare de pana la 13 miliarde de euro, in contul unor 'facilitati fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autoritatilor irlandeze.
In replica, Guvernul de la Dublin a insistat ca nu are intentia de a recupera acesti bani deoarece compania americana nu a beneficiat de un tratament fiscal referential iar UE nu a inteles modul in care se aplica legislatia fiscala irlandeza.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Italia se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din perioada postbelică. Moody s amenință cu retrogradarea, dacă nu folosește eficient resursele de la UE
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Salariaţii din Capitală au rămas mai puțini după pandemie, dar câștigă mai mult față de 2019. Ce salarii primesc bucureștenii

Comentarii (1)