Angajatii ar putea primi cel mult 500 de lei sub forma de tichete pentru carti. Acestea ar trebui acordate lunar, iar valoarea nominala variaza intre 10 si 50 de lei.

Bonurile vor fi folosite la fel ca cele de masa, numai ca in loc de salam, branza sau paine cumperi albume de arta, harti, ghiduri si dictionare.

"Ajuta librariile prin cresterea vanzarii cartilor. Este o facilitate, omul atunci nu trebuie neaparat sa plateasca imediat, are un tichet in buzunar, nu scoate banul si consider ca este mult mai usor sa cumperi o carte asa", spune Natasa Dumitrescu, reprezentat al unei librarii.

Chiar daca bonurile vor fi suportate exclusiv de catre angajatori, multi nu se opun din start.

"Ar putea sa treaca, pentru ca cel putin din zona privata nu saraceste niciun patron in Romania, daca ofera un tichet de 100 de euro", a declarat Dan Matei Agaton, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Initiatorii legii sunt social democratii Adrian Nastase si Victor Socaciu. Chiar daca la prima incercare colegii le-au respins proiectul, cei doi nu se lasa.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, unul din cinci romani nu citeste deloc. In prima faza actul normativ va fi dezbatut in Senat.