In primele 3 luni ale anului, romanii au platit prin card taxe si impozite locale in valoare de aproximativ 20 milioane lei, cu 388% mai mult fata de aceesi perioada a anului anterior. Astfel, numarul tranzactiilor a crescut in aceasta perioada de 6,5 ori, mai ales in luna martie, cand au fost platite cele mai multe taxe si impozite.

Numarul administratiilor locale care accepta plata prin card a crescut semnificativ de la inceputul anului, potrivit unui comunicat al Visa Europe.

Valorea media a unei taxe locale achitate prin card a fost de 279 lei, conform informatiilor raportate de catre bancile din Romania pentru T1 2010.

“Dintre cele 100 de primarii care au implementat plata prin card a taxelor, 22 sunt resedinte de judet si 5 primarii de sector din Capitala, ceea ce inseamna ca doar 58% din totalul de 46 de capitale de judet de la nivelul Romaniei pun la dispozitia cetatenilor posibilitatea de a plati prin card taxele si impozitele locale”, se arata in document.  

La nivelul intregii tari, doar 10 primarii au implementat plata online prin card a taxelor si impozitelor. Cetatenii din Arad, Baia Mare, Bucuresti Sector 2, Oradea, Timisoara, Campia Turzii, Carei, Dej, Lugoj si Sighetul Marmatiei isi pot achita taxele si impozitele locale, de acasa, din fata calculatorului, cu orice card. Plata cu cardul prin internet este foarte utila si pentru cetatenii care locuiesc in afara orasului de resedinta pentru ca nu mai trebuie sa se deplaseze pentru a plati taxele datorate la bugetul local.

„Fata de anul 2009, am asistat la inceputul acestui an la o crestere extraordinara a volumului taxelor si impozitelor platite prin card. Achitarea impozitelor cu ajutorul cardului este avantajoasa atat pentru contribuabil, cat si pentru administratie. Cu cat mai multe primarii implementeaza plata prin card pentru taxele si darile locale, cu atat mai mult va creste si gradul incasarii la bugetele locale”, declara Catalin Cretu, General Manager Romania, Visa Europe.