In 2010, presedintele Romaniei, Traian Basescu a a anuntat reducerea fondului de salarii pentru totul aparatul bugetar cu 25% .

Bomba a fost aruncata dupa cele mai dure negocieri pe care guvenantii le-au avut-o cu reprezentantii Fondului Monetar International. Si pensiile ar fi trebuit reduse cu 15 procente, insa Curtea Constitutionala n-a fost de acord.

A urmat inca o runda de negocieri cu cei de la FMI, apoi inca o bomba, anuntata, de aceasta data, de Palatul Victoria. TVA-ul majorat la 24%.

"Solutia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispozitie din punctul nostru de vedere", spunea in iunie Emil Boc, prim-ministrul Romaniei.

In schimb, fostul ministru de finante Sebastian Vladescu, aflat in functie atunci, spunea ca "nu este o masura pe care sa o considere buna pentru Romania".

Majorarea TVA-ului a azvarlit Romania si mai tare in recesiune, sustin analistii, a scumpit toate produsele, dar a imbunatatit imaginea noastra in ochii investitorilor si a stabilizat cursul de schimb. N-a fost insa de ajuns. Guvernul a mai dat afara 76.000 de bugetari si a redus drastic ajutoarele sociale.

Iar spre sfarsitul anului, Guvernul, dupa o intalnire cu Traian Basescu, a mai anuntat inca doua masuri nepopulare: reducerea indemnizatiilor pentru cresterea copilului si introducerea contributiilor de sanatate pentru pensiile mai mari de 740 de lei. Cu alte cuvinte, au fost taiate cu cateva zeci de lei pensiile a peste 2 milioane de batrini.

Iar masurile de austeritate vor continua si in 2011. Inclusiv disponibilizarile. "Ma refer la 2 ministere care nu si-au inceput inca procesele de restructurare. ministerul de finante si ministerul de interne", a declarat Basescu, la final de an.

In plus, si in 2011 vor fi reduse ajutoarele sociale, pensiile vor fi inghetate, iar primele si cel de al 13-lea salariu nu vor mai fi acordate.