In loc sa se pregateasca pentru ultima proba de bacalaureat, Iulian a mers la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, sa ceara ajutorul de somaj. Tanarul povesteste ca a fost dat afara din examen, dar nu din vina lui. Sustine ca o colega a incercat sa copieze de la el si au fost eliminati amandoi.

Iulian e hotarat sa-si ia diploma. Pana atunci, pare interesat de niste cursuri de formare profesionala.

Liliana Bogdan, purtator de cuvant ANOFM: "Sunt destul de multe: bucatar, ospatar, in domeniul serviciilor, in mod special, dar si analist programator"

In plus, nu vrea sa piarda banii oferiti de stat. Si nu e singurul care gandeste asa.  

Nici nu s-a terminat bacalaureatul si tinerii au inceput sa se indrepte spre agentiile de ocupare a fortei de munca. Zilele acestea si-au depus dosarul 6.500 de proaspat absolventi de liceu. Daca nu-si gasesc de munca in 60 de zile, statul ii va ajuta, timp de jumatate de an, cu 250 de lei pe luna.

Insa locuri de munca exista.

17.000 de slujbe sunt in acest moment vacante, prin agentiile de ocupare a fortei de munca. Angajatorii cauta bucatari, ospatari sau muncitori in constructii.

Pe de alta parte, si atunci cand vor, firmele nu ii angajeaza pe absolventi, pentru ca nu au experienta chiar daca statul le ofera bani companiilor care creeaza locuri de munca tinerilor.