Iata portretul-robot al studentului roman care alege, in locul universitatilor noastre, sa plece peste hotare. Si-a ales ca domeniu-tinta afacerile (20%), informatica (17%) sau marketingul (17%). Si va petrece intre trei si cinci ani la studii in Marea Britanie (60%), Danemarca (32%), Statele Unite (30%), Germania (29%) sau Olanda (29%).

Ce ii mobilizeaza pe tineri sa intre in asa-zisul "campus global"? Cautam un raspuns la Universitatea Economica din Londra. Printre cei 11.000 de studenti din 150 de tari, gasim un profesor roman.

"Se cultiva foarte mult independenta, dar se ofera si foarte mult ajutor. Au ceea ce se numeste <<office hours>>, in care te primesc in fiecare saptamana, faci programari si au foarte multe servicii pentru bunastarea studentului", explica Vlad Glaveanu, profesor de psihologie.

Mai mult, studentul nu e vazut ca o piesa livrata, odata cu absolvirea. "Timp de sase luni dupa absolvire, au inca la dispozitie serviciul de indrumare a carierei. Pot fi ajutati cu internship-uri, cu gasirea unei slujbe sau a unor cursuri suplimentare. Daca te uiti la absolventii nostri, sunt cei care au castigat cele mai mari salarii fata de absolventii oricarei alte universitati. Anul trecut, media a fost cam 34 de mii de lire sterline pe an", povesteste Will Breare-Hall, director de asistenta studenti.

"Toti ne batem pe un numar relativ mic de slujbe, si chiar in anii de boom economic ar fi putine slujbe, dar in ani de recesiune, cum e acesta, e foarte greu", se plange Ionel Burzo, student la Management.

"Si in Germania, foarte putine universitati ofera asemenea sanse, de aceea am venit aici",
marturiseste Albrecht Bohne, student la Economie.

Asadar, s-ar putea spune ca principala calitate a spatiului universitar vest-european este aceea ca centrul universului este studentul. Conteaza mai putin nevoia de a crea o catedra pentru profesor sau de a livra pietei un anumit numar de absolventi cu diploma, indiferent de domeniu. Pentru ca, pana la urma, tot piata decide. Iar, in ceea ce ne priveste, cei care au de suferit sunt chiar tinerii absolventi.