Florica, de exemplu, castiga zilnic, doar din cersit, 186 de coroane suedeze, adica 90 de lei in banii nostri.

Potrivit Administratiei Sociale din Stockholm, 90% dintre cei care cersesc in Suedia sunt cetateni romani. Vorbim de aproximativ 3.000 de persoane fara adapost, care traiesc din mila trecatorilor. Multi dintre ei vin din Spania si Italia, unde au avut un trai bun pana cand aceste tari au inceput sa se confrunte cu probleme economice.

Teoretic, cifra este mai mare acum decat in Italia si Spania, unde traiesc aproape doua milioane de romani.

In Spania sunt 2.000 de romani cersetori. Cei profesionisti au plecat din Spania si Italia, unde ajutoarele sunt din ce in ce mai mici in tarile nordice.

Chiar daca imigrantii nu beneficiaza in Suedia de ajutoare sociale, daca nu au carte de rezidenta, cei care cersesc nu fac foamea. Jurnalistul Horia Bucuria traieste in Malmo de 25 de ani si povesteste ca oamenii ii ajuta cu ce pot pe cei care-si duc traiul pe strazi.

In unele orase, cersetorii sunt sprijiniti chiar de autoritatile locale. Iata si motivele pentru care suedezii se asteapta ca in vara numarul musafirilor nedoriti sa creasca si de 10 ori.

Potrivit presei suedeze, Romania a promis ca va ajuta deja la repatriarea a 60 de tigani. Sa nu uitam insa ca o astfel de masura a fost luata si de guvernul francez. Cersetorii au primit bani ca sa se plece in Romania, insa s-au reintors in scurt timp.