Adriean Videanu a ajuns la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in jurul orei 10.40, fiind insosit de avocatul sau, Cristian Ene.

Videanu a spus, la intrarea in sediul DIICOT, ca a venit pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in dosarul Romgaz-Interagro.

DIICOT a cerut din nou aviz presedintelui, in 2 februarie, pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, ministru al Economiei in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, in dosarul Romgaz - Interagro, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

In 4 februarie, presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de urmarire penala a lui Adriean Videanu, "pentru a se proceda conform legii".

In acelasi dosar, procurorii au cerut si aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, tot pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare.

Senatul a respins, in 12 februarie, solicitarea de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian.

In acelasi dosar, DIICOT a mai solicitat o data, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

In cazul lui Videanu, seful statului de la acea vreme, Traian Basescu, a transmis, in 8 septembrie 2013, cererea de urmarire penala. Pe de alta parte, plenul Senatului a respins, in 7 octombrie 2013, solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii.

Potrivit DIICOT, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de sase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi fosti ministri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre omul de afaceri Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate nationala de interes strategic, in interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezulta din referatul procurorilor.

Astfel, sustin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, fara a fi respectate dispozitiilor legale si in conditiile in care firma omului de afaceri Ioan Niculae inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Procurorii au suspiciuni ca prin activitatea ministrilor, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost audiat in 30 ianuarie la DIICOT, in dosarul Romgaz-Interagro, in care este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru si spalare de bani.

Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar intr-un alt dosar, instrumentat de DNA, in care este implicat si fostul sef al DIICOT Alin Bica.