Romania, care se confrunta cu importante constrangeri bugetare, "nu-si poate permite sa aloce fonduri pentru lacasuri de cult", a explicat premierul Dacian Ciolos, fost comisar european, precizand ca proiectul de buget pentru 2016 prevede cresteri salariale pentru cler.  

Aceasta decizie va priva in special de fonduri publice o enorma catedrala ortodoxa, in curs de constructie in centrul Bucurestiului si care a provocat numeroase controverse, mentioneaza AFP, preluata de Agerpres.

Constructia Catedralei Mantuirii Neamului, ce va putea primi peste 5.000 de credinciosi, ar urma sa coste 100 milioane de euro. Pana in prezent, aproximativ 40 de milioane de euro au fost investiti in acest proiect.  

"Am luat act cu intelegere, dar si cu regret de decizia Guvernului", a declarat joi purtatorul de cuvant al Patriarhiei romane, Vasile Banescu.

"In aceasta perioada de austeritate, este normal ca Guvernul sa aiba alte prioritati", dar aceasta masura "dovedeste totodata o anumita ostilitate" fata de Biserica in cadrul societatii romanesti, a declarat acesta pentru AFP.  

Dupa ce a beneficiat de 12 milioane de euro din fonduri publice in 2015, constructia catedralei trebuie de acum sa se bazeze "pe veniturile Bisericii si pe donatii ale credinciosilor, care nu vor fi totusi suficiente pentru un proiect de o asemenea importanta", a subliniat Banescu.

Prevazute sa se incheie in 2017, lucrarile vor fi intarziate si inaugurarea catedralei amanata pentru 2018, a precizat el.

Guvernul social-democrat al lui Victor Ponta, care a demisionat in noiembrie, a alocat in ultimii doi ani peste 70 de milioane de euro pentru renovarea sau construirea de lacasuri de cult, scrie AFP.

Potrivit unor statistici oficiale, in Romania, tara majoritar ortodoxa, s-au construit de cinci ori mai multe biserici decat scoli de la caderea regimului comunist, la sfarsitul anului 1989, cifre care au provocat critici aspre din partea socitatii civile, mai scrie sursa citata.