"Semintele au costat de doua ori mai mult", explica agricultorii, iar "pierderile trebuie recuperate cumva" adauga procesatorii si patronii fabricilor.

Oricine ajunge intr-un hipermarket o sa observe ca a crescut semnificativ pretul la uleiul de floarea-soarelui. Platim cu 40% mai mult decat anul trecut. Dar, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, de la inceputul anului dam mai mult si pentru citrice, produse de panificatie, legume, carne si lactate.

Fructele costa cu pana la 16% in plus, produsele de panificatie si unele legume cu 3%. In acest moment, toate aceste scumpiri sunt extrem de greu suportat pentru ca si bugetarii, si angajatii din companiile private au salariile reduse semnificativ.

In acest context, pana si comisarul european pentru agricultura Dacian Ciolos se declara ingrijorat si spune ca va monitoriza cu mai multa atentie evolutia preturilor in Europa.

In magazine, un litru de ulei costa deja intre 5 si aproape 7 lei, dublu fata de aceeasi luna a lui 2009. Oare de ce aceasta crestere, daca pamantul a fost roditor in aceste zone si tot fermierul a strans macar doua tone de seminte pe hectar?

Cei de la patronatul uleiului spun ca sunt la mana fermierilor, care, anul acesta, n-ar fi fost negustori prea cinstiti si au vandut tona de seminta cu pana la 80% mai mult decat in 2009.

Procesatorii spun ca dintr-o tona de seminte obtin aproximativ 400 de litri de ulei si inca 500 de kilograme de srot, hrana pentru animale. Ca sa-si acopere costurile de transport, procesare, distributie si sa ramana si cu ceva profit, sustin ca au fost nevoiti sa mareasca pretul cu 40% .

Anul acesta, cultivatorii au supravegheat pana si la diametrul florii soarelui: 20 de centimetri. Daca floarea e prea mare, pot pierde pana la 30% din recolta. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat albinele se plictisesc mai repede, iar partea din mijloc ramane nepolenizata.