Suspendarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale a fost decisa prin ordonanta de urgenta si este argumentata de Guvern prin necesitatea aplicarii prevederilor Legii asistentei sociale.

"Actul normativ prevede unele modalitați de penalizare pentru persoanele care primesc beneficii sociale și nu platesc taxele și impozitele locale, astfel incat sa fie implementate prevederile Legii asistenței sociale. Astfel, se suspenda pe o perioada de 5 luni beneficiul de asistența sociala acelor persoane care nu iși vor achita taxele și impozitele locale", este solutia Guvernului.

In baza Legii asistentei sociale, autoritatile administratiei publice locale constituie un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local.

Prin aceeasi ordonanta, Guvernul a decis sa introduca si sancțiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei in situația in care titularul nu depune in termen declarația pe propria raspundere in vederea menținerii acordarii acestui drept.

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern mai stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei.

Ordonanta stabileste ca toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei, Guvernul sustinand ca nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale si ca acestea raman la același nivel exprimat in lei și reglementat in prezent.

Ministerul Muncii precizeaza, insa, ca alocatia de stat pentru copii se va acorda tuturor copiilor, beneficiarii nefiind afectati in cazul neachitarii taxelor si impozitelor locale, singurele drepturi care pot fi suspendate fiind venitul minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului.

Ministerul precizeaza ca ordonanta de urgenta care modifica si completeaza unele acte normative ce reglementeaza acordarea de prestatii sociale, aprobata in sedinta de Guvern de marti, nu prevede suspendarea platii alocatiei de stat pentru copii in cazul in care nu sunt platite taxele si impozitele.

"Beneficiarii de venit minim garantat, alocatia de sustinere a familiei si indemnizatia de crestere a copilului care nu isi platesc taxele si impozitele locale pot fi suspendati din plata pe perioada de pana la cinci luni. Reintra in plata in momentul in care fac dovada achitarii taxelor si impozitelor locale, urmand sa primeasca si suma cuvenita pe perioada suspendarii. Precizam ca nu sunt vizati beneficiarii de alocatii de stat pentru copii", se arata intr-un comunicat remis presei.