Invitat la evenimentul "Romanian Social", organizat de Romanians of DC, cea mai activă organizaţie a comunităţii româneşti din zona Washington, diplomatul a mulţumit comunităţii pentru sprijinul acordat ambasadei în eforturile de aderare a României la acest program, informează Ambasada României la Washington, joi, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ambasadorul George Cristian Maior a fost invitat special la evenimentul organizat de Romanians of DC, care i-a acordat o diplomă de apreciere, în semn de recunoaştere pentru "munca sa remarcabilă şi continuă în calitate de ambasador şi pentru eforturile notabile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite şi România".

Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman, declara, luna trecută, într-un interviu pentru Ziarul de Iaşi, că nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, spune oficialul american, există o lege care spune că rata de respingere a candidaţilor trebuie să fie de sub 3% şi acum e în jur de 10%

”Nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România. Din păcate, avem o lege care spune că rata de respingere a candidaţilor trebuie să fie de sub 3% şi acum e în jur de 10%. (...) Le-am promis şi preşedintelui Iohannis, şi prim-ministrului Orban că vom lucra cu Guvernul pentru a vedea cum putem rezolva aceste lucruri, cum poate fi redusă rata de respingere, ca să ajungă de la 10% la 3% şi astfel să se poată ridica vizele pentru România”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi ambasadorul american, întrebat dacă în opinia sa există şanse ca România să fie cea de-a 40-a ţară care va intra în programul „Visa Waiver”.

Întrebat dacă putem vorbi de un timeline realist pentru acest proiect, fiind invocate durata de 5-10 luni sau de 5-10 ani, Adrian Zuckerman a răspuns: ”Sper să nu fie 5-10 ani, dar, din păcate, nu cred că o să fie 5 sau 10 luni. Aş intui că e ceva între aceste date, dar e greu de spus, fiindcă sunt o mulţime de lucruri şi de condiţii care trebuie rezolvate, ca rata de respingere să se reducă de la 10% la 3%”.

Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot călători în Statele Unite fără viză, cu excepția celor din patru țări, respectiv România, Cipru, Croaţia şi Bulgaria. Polonia a primit anul trecut dreptul de a călători fără viză în SUA.

Visa Waiver este un program guvernamental american care permite cetăţenilor anumitor state să călătorească pe teritoriile americane în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile.

Uniunea Europeană a anunțat, la începutul anului trecut că, din 2021, cetăţenii Statelor Unite Ale Americii vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, dacă nu ridică vizele pentru toți cetățenii UE.