Mare parte dintre cei vizati de Legea amnistiei au avut incepand din 2012 venituri din profesii liberale si din drepturi de autor, pe care Fiscul a decis sa le incadreze drept salarii. Este vorba de 665.000 de persoane: avocati, arhitecti, medici, farmacisti, evaluatori, ziaristi.

Alta categorie este cea a persoanelor care au incasat diurne pe perioadele lucrate in strainatate. Cel mai bun exemplu il constituie soferii de TIR, carora Fiscul le-a calculat impozite suplimentare pentru diurna incasata cat au stat in afara tarii.

Cea mai numeroasa categorie este a celor care au avut venituri NUMAI din dobanzi si dividende, de regula doar cativa lei pe an. Chiar si pentru aceste sume infime, Fiscul le-a cerut sa plateasca 468 de lei pe an contributii de sananate.

Asa ca vorbim de peste 4 milioane de persoane care au fost somate sa achite diferente de impozite sau care se temeau ca urmeaza sa primeasca asemenea somatii.

Cei care s-au speriat cand au vazut hartiile de la Fisc si au plati, raman cu banii dati. Parlamentul nu a fost de acord sa li se dea banii inapoi. Ministrul Finantelor este insa mai conciliant.

" - Va ganditi sa luati masuri si pentru cei care au platit ?
- Asa cum am raspuns si ieri la aceasta intrebare, la Finante vom analiza exact care este exact cea mai buna solutie legala si reparatorie care se afla in aceasta situatie."

Ramane de vazut care va fi solutia legala.