Codul Fiscal va fi modificat de Guvern, printr-un nou articol care va contine noile prevederi.

Prin derogare, noua impozitare intra in vigoare la 1 august 2017 si va fi aplicata incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.

In prezent, baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora o reprezinta suma castigurilor brute din salarii sau asimilate salariilor realizate de persoanele fizice, asupra carora se datoreaza contributiile sociale individuale.

De asemenea, pentru veniturile realizate in baza contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, inclusiv in cazul celor care prevad plata in acord, al caror nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiilor sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora, este venitul realizat, chiar daca acesta este sub nivelul salariului minim.

Numarul asiguratilor cu contract de munca cu timp partial din evidenta la nivelul lunii decembrie 2016, care aveau venit pana sau egal cu salariul de baza minim brut garantat in plata, era de 592.068 persoane (83,2%). Din acestia, 587.158 persoane (99,2%) aveau venituri medii brute de 513 lei.

Guvernul arata ca, din corelarea acestor informatii rezulta ca:exista circa 1,1-1,2 milioane contracte de munca cu timp partial; 370.000 salariati activi au un singur contract de munca, cu timp partial; aproximativ 710.000 asigurati cu contracte de munca cu timp partial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016); circa 282.000 persoane, desi aveau contract de munca cu norma intreaga, erau inregistrate la Casa de Pensii cu un venit mediu brut de 753 lei, adica la 60,2 % din salariul de baza minim brut, de 1.250 lei.

"Prin urmare, se constata necesitatea implementarii unor masuri fiscale care sa asigurare plata de catre angajator a contributiei pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord, in scopul protejarii si acestor categorii de salariati prin prisma drepturilor de pensii si de ocrotire a sanatatii", este concluzia Guvernului.

Mai multe detalii gasiti pe Profit.ro.