Pentru asta, însă, este nevoie şi de investiţii. Şi cum companiile nu primesc niciun fel de sprijin din partea statului, puţini sunt cei care îşi permit să ţină pasul cu vremurile.

O fabrică din Braşov produce piese pentru maşini de lux. 15 roboţi industriali fac treaba a zeci de oameni. Nu greşesc niciodată, nu obosesc, nu se îmbolnăvesc şi nici nu au pauze sau concedii.

Manager inginerie în industria auto: “Roboţii preiau piesa din maşina de injectare, taie surplusul de material, apoi înserează clemele de metal, după inserare verifica la staţia de verificare poziţionarea acestora. Pe aceste patru maşini, dacă nu am fi avut roboţii, ar fi fi trebuit să lucrăm cu 8 persoane. În momentul de față avem o singură persoană care lucrează la 4 maşini. Robotul este învăţat la început, la lansarea unui produs, să îşi facă treaba, apoi nu mai avem treabă cu el.”

Angajaţii au preluat, aşadar, un nou rol. Acela de a programa roboţii.

Operator robot: “De aici se selectează modelul de piesă pe care îl prelucram noi astăzi, denumirea la piesă, numărul de SAP codul de client.”

Din păcate, puţine fabrici din România ţin pasul cu tehnologia.

Industria românească are doar 11 roboţi la 10.000 de angajaţi. Prin comparaţie, în Polonia sunt aproape de trei ori mai mulţi, în Ungaria de cinci ori, iar în Cehia de zece.

Manager firmă consultanță: “Companiile germane sunt susţinute de Guvern prin politicile publice să implementeze povestea asta pentru că ştiu că populaţia Europei îmbătrâneşte. Nu vor mai avea în 10 ani de zile forţa de muncă tânără. Ei, ne trebuie şi nouă politici publice de a dezvolta toate lucrurile astea.”

500 de directori de fabrici şi angajaţi au urmat în ultimul an un curs prin fonduri europene pentru a lucra eficient cu roboţi industriali. Puţini sunt însă cei dispuşi să dea sute de mii de euro pe astfel de echipamente.

În lipsa unor echipamente moderne şi în plină criză de angajaţi, creşterea producţiei din industria românească a frânat dramatic în ultimul an, de la 11, la 1%, la fel ca şi productivitatea salariaţilor, potrivit unui raport BNR.