Companiile si-au revizuit in urcare previziunile legate de cresterea salariilor, comparativ cu proiectiile anterioare.

"Companiile care au participat la studiul HR Barometru au indicat o rata de crestere salariala medie de 4,5% pentru anul 2017, comparativ cu o rata de crestere de 3,8% estimata in aprilie 2016. Cea mai mare rata de crestere salariala a fost raportata in sectorul de retail si distributie (5,6%), iar cea mai mica in sectorul bancar (2,5%)", arata studiul.

Potrivit PwC, cresterile salariale bugetate pentru 2017 sunt mai mari decat cele estimate anterior, in aprilie 2016, pe toate sectoarele analizate in studiu, cu exceptia celui bancar.

"Decizia de majorare a salariului minim pe economie, atat in 2016, cat si in 2017, a avut un impact major in sectoarele de activitate in care angajatii remunerati la acest nivel au o pondere semnificativa in totalul fortei de munca. Astfel se explica rata mai ridicata de crestere salariala in sectoare precum Retail si distributie si faptul ca procentele de cresteri salariale bugetate pentru 2017 pentru segmentul de muncitori sunt mai ridicate comparativ cu tendinta generala a pietei (5,9% versus 4,5%)", a declarat liderul echipei de servicii de consultanta in resurse umane din cadrul PwC Romania, Horatiu Cocheci.

Citeste si: Legea salarizarii bugetarilor 2017: Salariul minim la stat va fi mai mare decat cel din privat. Cu cat vor creste lefurile bugetarilor

PwC avertizeaza, insa, ca astfel de masuri genereaza riscuri pentru sustenabilitatea afacerilor, mai ales daca majorarea salariilor nu este corelata cu performanta. In 2016, cresterile salariale implementate au fost de 4,2%, in medie, desi companiile planificasera initial un avans mai modest, de 3,9%.

Studiul HR Barometru a fost derulat de PwC in perioada ianuarie-februarie 2017, pe baza informatiilor furnizate de 59 de companii participante, din cinci sectoare: bancar, farmaceutic, retail-distributie, tehnologie-centre de servicii externalizate si industrie producatoare.

Majorarile de la stat, de patru ori mai mari ca in privat

Angajatii de la stat sunt cu mult mai norocosi decat cei care lucreaza in companiile private. Salariile functionarilor publici din administratia publica locala au fost majorate cu 20%, de la 1 februarie. Tot de la acea data, salariile actorilor si ai angajatilor din institutiile de cultura au crescut cu 50%. De asemenea, din ianuarie, salariile angajatilor din invatamant au crescut cu 15%, sume la care s-au adaugat diferite sporuri.

Aceeasi dinamica in cresterea salariilor s-a observat si anul trecut. Potrivit unui raport publicat de ING Bank, citat de News.ro, castigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, in perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape doua ori mai repede decat salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% in aceeasi perioada.

Cresterea salariilor a accelerat in ultimele luni ale anului, dupa ce s-au aprobat mai multe majorari salariale consistente in sistemul bugetar. De la 1 octombrie 2016, salariile din sistemul de sanatate si in domeniul asistentei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie s-au majorat cu 15% salariile din invatamant si cu 10% salariile celorlalti bugetari.

In urma acestor majorari, diferenta dintre salariile bugetarilor si castigurile din companii s-a adancit puternic. In 2014, castigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurential, iar in 2015 ecartul a urcat la 16%, arata datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Pentru 2016, prognozele oficiale aratau ca venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va depasi cu 23% castigul brut din sectorul concurential, care include companiile.