"Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 - pentru energia electrică, şi în perioada 01.01.2019 - 28.02.2022 - pentru gazele naturale", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte clienţii finali casnici de energie electrică şi gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate, ANRE a pus la dispoziţia acestora mai multe facilităţi menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte, precum instrumentele de comparare a preţurilor şi ofertelor-tip.

Totodată, consumatorii de energie electrică şi de gaze naturale care au încheiat contracte pe piaţa liberă cu furnizorii de utilităţi pot reveni la preţurile reglementate aprobate de ANRE.

"Energie electrică - în prezent, clientul casnic de energie electrică care doreşte să revină din piaţa concurenţială la serviciul universal se va adresa furnizorilor de ultima instanţă din zona sa de reţea, având asigurat preţul avizat de ANRE", mai precizează documentul citat.

La gaze naturale, clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată şi se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE.

"Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens. Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor si pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet", au mai arătat oficialii ANRE.

Ordonanţa de Urgenţă 114/29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar.

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri iar în telecom această contribuţie este de 3% faţă de 0,4% anterior.

Preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare cu 25-30% faţă de septembrie

 Preţul gazelor pe piaţa liberă este mai mare în prezent cu 25-30% faţă de luna septembrie, însă consumatorii casnici îşi pot schimba furnizorul sau pot reveni în piaţa reglementată la 21 de zile de la notificarea companiei energetice, a declarat, marţi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Aceasta după ce, tot marţi, Autoritatea de Reglementare a anunţat că utilizatorii casnici pot reveni la preţuri reglementate, care nu vor creşte până în anul 2022.

"Nu ştim cum vor fi preţurile pe noua piaţă reglementată. Consumatorul casnic care a încheiat un contract pe piaţa concurenţială poate reveni pe piaţa reglementată, chiar dacă un contract cu un furnizor concurenţial. Acum fiecare ştie ce a semnat şi ce fel de contract are, întrucât acest contract nu este reglementat, ci pe o piaţă unde fiecare şi-a negociat. Pe de altă parte, există prevederi legale peste valoarea juridică a unui contract, prin care nu i se poate îngrădi dreptul unui consumator de a-şi schimba furnizorul în 21 de zile de la notificare", a afirmat Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, în prezent nu se ştie care vor fi preţurile reglementate, astfel că nu se poate spune dacă va fi mai avantajos pentru un consumator casnic care are contract pe piaţa liberă să revină în segmentul reglementat.

"Pe de altă parte, preţul gazelor este în creştere. Pe piaţa liberă, preţurile au crescut cu 25-30% faţă de septembrie. Celelalte componente reglementate nu au evoluat, tarifele de transport, distribuţie şi marja de furnizare nu au fost modificate", a adăugat Vlăsceanu.

Şi la energie electrică, preţurile de pe piaţa spot sunt în prezent aproape duble faţă de nivelurile din vară.