"Vom analiza, impreuna cu FMI si Banca Mondiala, stadiul liberalizarii pietei gazelor si vom propune o liberalizare timpurie, avand in vedere ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pietele internationale si de pe bursa interna este mai mic decat cel preconizat de noi", a spus Havrilet.

In toamna anului trecut, presedintele ANRE estima o scadere a pretului de productie a gazelor naturale cu 10% pana la 1 iulie 2016. Totodata, calendarul de liberalizare prevede o crestere cu 6 lei pe MWh pentru pretul gazelor platit de consumatorii casnici incepand cu aceasta vara.

In prezent, pretul de achizitie a gazelor naturale din productie interna pentru consumatorii casnici si pentru termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici este de 60 de lei pe MWh.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de noul sef al institutiei pentru Romania, Reza Baqir, efectueaza o vizita in Romania in perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti. Membrii misiunii FMI vor avea intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor romane, ai partidelor politice, cu sindicate, asociatii de business, cu reprezentanti ai mediului academic si ai sistemului bancar.