Licitatia aduce in atentie peste o suta de opere, dintre care 23 sunt concentrate in capitolul Tezaur, noteaza Mediafax.

Principala opera a Licitatiei de Vara din acest an este pictura "Nimfa dormind", unul dintre nudurile desavarsite create de Nicolae Grigorescu. Artistul insusi se atasase de aceasta lucrare, precum relateaza o cronica a vremii, pe care tarziu s-a invoit sa o vanda celebrului colectionar de arta Ernest Goodwin, bancher, director adjunct al Banque du Roumanie pana in 1910. Pictura dezvolta motivul femeii in natura, ca muza si obiect al contemplatiei, artistul folosind mijloace de expresie simboliste pentru a exprima fascinatia starnita de trupul feminin. Valoarea estimativa a lucrarii este cuprinsa intre 120.000 - 220.000 de euro.

Tot o vedeta a licitatiei este pictura "Tarancuta cu fuior pe cale". Aceasta abordeaza tematica satului traditional romanesc, care i-a adus consacrarea artistului. Lucrarea provine din colectia Eufrosinei Trancu-Savescu, profesoara si directoare a Scolii Normale din Piatra Neamt, una dintre primele studente straine admise la Universitatea din Berlin. Ilustreaza o scena pastorala, prezentand aspectele stilistice ale ultimei perioade din opera grigoresciana, din apropierea anului 1900. Opera are o valoare estimata intre 120.000 si 220.000 de euro.

Organizatorii se asteapta ca aceste doua opere din sectiunea Tezaur sa ajunga pe primele locuri in clasamentul national al celor mai importante opere de arta tranzactionate vreodata in Romania.

Licitatia de Vara ofera si alte picturi celebre semnate de Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Darascu, Jean Steriadi si Nicolae Tonitza.

Lucrarile pot fi admirate in expozitia deschisa gratuit la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, in perioada 11 - 15 iunie. Cat despre Licitatia de Vara, aceasta va avea loc la acelasi hotel pe 15 iunie, incepand cu ora 19.30.

Citeste si:

Tabloul lui Grigorescu, vandut la pret record: 270.000 de euro

Arta cu adevarat pretioasa. Tablou vandut cu 17 milioane de dolari

Topul celor mai scumpe tablouri din lume FOTO