"Avem o discutie cu jucatorii din piata, in privinta plafonului maxim al despagubirilor pentru vatamari corporale in baza politelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil si contraproductiv pentru piata din Romania. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultari pe acest subiect. Vom avea o initiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie sa luam in calcul istoricul daunelor de acest fel. Initiativa legislativa nu incalca prevederile UE, care cred ca sunt indicative, si nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul sa-si adapteze normele la specificul national", a declarat marti presedintele ASF, Misu Negritoiu. 

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate in urma unui accident auto produs din vina conducatorului auto asigurat primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite. 

Scopul politei este ca persoanele pagubite sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba. 

Legislatia stabileste un plafon maxim al despagubirilor de 5 milioane de euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial, produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate. 

Cresterea pragului de despagubire atat in cazul vatamarilor corporale si deces, dar si al daunelor materiale, a afectat rezultatele companiilor de asigurari pe segmentul politelor RCA, asigurari obligatorii care au fost utilizate deseori de companii pentru a obtine lichiditati si cota de piata, ceea ce a dus la o concurenta acerba pe partea de tarife. 

Potrivit datelor ASF, volumul despagubirilor pentru vatamari corporale si daune morale a crescut puternic in ultimii sase ani, urcand de la 3% in 2008 la circa 25% din totalul platilor la sfarsitul lunii martie a acestui an. 

Evolutia este si urmarea faptului ca Romania a armonizat din 2012 cu legislatia europeana limitele de despagubiri pe care instantele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmasilor acestora, daca nu se ajunge la un acord amiabil. 

Daunele materiale provocate de accidente pot fi despagubite pana la 1 milion de euro, iar cele pentru vatamari corporale si decese (despagubiri morale) se pot ridica si la 5 milioane de euro, cu mult peste pragurile anterioare.