Vrei sa stii ce se va intampla cu programul "Rabla", cu programul de producere a energiei eoliene, geotermale, solare, biomasa si hidro sau cu programul "Casa verde"? Afla ce spune ministrul Mediului despre toate acestea.

Programul "Rabla"

In ceea ce priveste programul "Rabla", ministrul Mediului ne asigura ca numarul de vouchere acordate pentru casarea unui autovehicul prin intermediul programului a fost suplimentat. "In acest moment avem o suplimentare de 50.000 de vouchere. Este un program win-win, din care castiga toata lumea", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Daca voucherele nu sunt folosite pana pe 23 noiembrie, ele se pierd.

In schimb, "Rabla pentru tractoare" va incepe din 20 martie si prima va fi de 17.000 de lei, dar nu mai mult de jumatate din costul autovehiculului nou achizitionat. In acest program se da un singur tichet, care nu este transmisibil.

Programele de introducere a energiei regenerabile si "Casa verde"

Timp de aproape doi ani nu s-a facut nimic in domeniul introducerii energiei din surse regenerabile, sustine Laszlo Borbely. Acum, au fost depuse 70 de proiecte intr-o prima sesiune, din care au fost aprobate 19. Pana in 20 martie va fi lansata o a doua sesiune de depunere a proiectelor.

"Speram sa cheltuim banii bugetati, de 1,8 miliarde de lei (bugetul Administratiei Fondului de Mediu pe 2010 - n.r.), insa avem posibilitatea sa angajam credite pana la 3 miliarde de lei", sustine ministrul Mediului. "Din cauza managementului defectuos, in 2009 Ministerul Mediului nu a reusit sa cheltuiasca nici macar cele 800 de milioane de lei bugetate, ci numai 300 de milioane", a precizat Borbely.

Programul "Casa verde" va fi pornit si pentru persoane fizice. Se vor face controale, pentru a vedea daca banii au fost investiti corespunzator. Programul va fi demarat in aproximativ 2 luni. "Analizam cat la suta sa dam pentru persoane fizice. Estimam undeva la 70%" spune ministrul. Asociatiile de proprietari pot si acum sa acceseze programul, prin primarii.

"Casa Verde" va avea alocata, in 2010, din bugetul Administratiei Fondului de Mediu, o suma de 310 milioane de lei. Alte 50 de milioane de lei vor merge in programul de stimulare a producerii de energie din surse regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro).