Cele 4.000 de pachete de astazi fac parte din lotul sechestrat de specialistii sanitar-veterinari, care anunta ca plantele nu sunt sigure, pentru consumatori. Importatorul sustine in schimb ca, de fapt, ceaiul nu este contaminat, iar partenerul sau din China va demonstra ca a respectat normele europene.
  
Inspectorii sanitar-veterinari nu il cred insa pe cuvint pe importator si nici ca amestecul de ceai verde cu alte ierburi, recomandat pentru accelerarea tranzitului intestinal ar fi inofensiv.

Autoritatile au retras in numai astazi 2.800 de pachete din Arges, Hunedoara si Bihor si inca 1.146 din Galati.

Dan Muraru, "Taticul ceaiului Sanye", dupa cum singur se recomanda, nu face un secret din faptul ca exportatorul chinez iradiaza plantele cu cobalt.

El asigura insa ca are documente care demonstreaza ca ierburile au absorbit o doza de 6 kilograme, in limita impusa de Comisia Europeana.
 
"Vreau sa linistesc consumatorii. Produsul nu este contaminat, este legal sa circule si in Europa, dar eu n-am fost in stare sa prezint ca statia de iradiere a fost acreditata de Europa," a mai spus Dan Muraru.

La randul sau, Marian Zlotea, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar – Veterinare, are insa o alta opinie.
 
"Este un produs iradiat. Orice produs care depaseste limita impusa de regulament poate aduce prejudicii grave sanatatii," a explicat Zlotea.

Importatorul spune ca lotul cu seria ME0922 este primul si singurul tratat cu radiatii ionizante. 

Potrivit legislatiei europene, este interzis importul pe teritoriul comunitar din tarile terte care nu au echipamente autorizate pentru iradiere, iar China se numara printre aceste tari.

Expertii de la Bruxelles au stabilit ca plantele care absorb un nivel de iradiatii mai mare de 10 la suta pot fi nocive pentru consumatori. Din ce in ce mai multi producatori folosesc iradierea pentru a mari la cativa ani termenul de valabilitate a produselor.