Cercetatorii confirma ca repartitoarele de pe calorifere se mai si inseala.

Sute de oameni, innebuniti de costurile intretinerii dupa aceasta iarna geroasa, au facut deja reclamatie. Numai ca reclamatiile se rezolva in luni de zile.

Curios din fire, domnul Ionita a urmarit cu mare atentie cat au platit luna de luna toti vecinii lui. Asa a observat ca factura lui era mult prea mare, cam cu 50 de roni. Dupa ce a solicitat recalcularea facturii, a descoperit ca datele inregistrate de repartitoare au fost interpretate gresit, iar vecinilor nu li s-au pus la plata cheltuielile cu partile comune, adica tevile care degaja caldura in apartament si pe scara blocului.

Erori de calcul au aparut si la avizierul unui alt bloc din Capitala. Desi au crezut ca fac economie, unii au platit de s-au plictisit.

Despre incurcaturi voite vorbesc si reprezentantii ANRSC. Acestia primesc zilnic cate sapte plangeri. La ce trebuie sa fiti atenti? "In cazul in care cheltuielile comune difera de la un apartament similar la celalalt sunt probleme. In cazul in care un apartament are intr-o luna un consum egal cu cel similar cu luna anului trecut si cheltuielile sunt spectaculos mai mari", explica specialistii.

Cei care monteaza repartitoare spun ca toti cei care fac dovada ca au fost furati au o cale de atac: se procedeaza la recalcularea consumului, iar banii pe care i-a platit in plus ii va recupera de la asociatie.

De fapt, suma se scade abia la urmatoarea factura, altfel spus, se face regularizarea.