Nu vor sa plece din tara, asa cum le-a sugerat chiar un consilier de la Ministerul Sanatatii si i-au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa-i ajute.

In urma protestului, absolventii de Medicina au fost invitati marti dupa-amiaza la Parlament pentru o discutie cu oficiali din Ministerul Sanatatii, Educatiei si un consilier prezidential.

Absolventii facultatilor de Medicina se plang ca raman un an pe drumuri, desi au promovat concursul de rezidentiat. Cum toate posturile au fost ocupate in Bucuresti, ei se vad acum nevoiti sa astepte un an pentru a candida din nou pentru un loc.

Absolvent Medicina: "Nu vreau sa plec in strainatate, vreau sa muncesc in tara mea."

Roxana Rosu, avocatul protestatarilor: "Am venit sa cerem dreptul la munca. Daca nu ni se raspunde la revenidcari, dam Ministerul in judecata."

S-a ajuns aici pentru ca numarul de posturi de medic rezident, scoase la concurs in Bucuresti, a fost mai mic decat numarul celor care au terminat medicina in Capitala. Motiv pentru care tinerii cer suplimentarea locurilor sau repartizarea lor din oficiu in alte orase din tara. Nu vor sa mai dea inca o data examenul de rezidentiat, la anul.

Mihaela Tanase, consilier ministru Ministerul Sanatatii: "O suplimentare de locuri la Bucuresti nu se incadreaza in prevederile legale si ar depasi cifra de scolarizare aprobata. Singura modalitate legala este organizarea unei sesiuni extraordinare de concurs in primul semestru al anului urmator."

O astfel de decizie o poate lua tot Ministerul, care atrage atentia ca absolventii care protesteaza acum au luat note mai mici decat cei care au ocupat posturile scoase la concurs in Capitala.

Saptamana trecuta, cativa dintre protestatari au mers la Ministerul Sanatatii cu aceleasi revendicari. Atunci, Benoni Tiganiuc, un consilier de la Ministerul Sanatatii, i-a indemnat pe tineri sa profeseze in strainatate.

Pentru ca l-a luat gura pe dinainte, consilierul a plecat el de la minister, pentru ca si-a pierdut functia. Tinerii vor dea in judecata Ministerul Sanatatii.