In Romania nu se mai fabrica de ani buni iodura de potasiu si nici nu s-a mai importat. Mai avem doua stocuri de pastille, unul la Constanta, altul la Cernavoda. Ambele pastrate pentru o interventie de urgenta in cazul unei explozii a centralei noastre nucleare.

"Acuma este in analiza cat vom lua, se studiaza cate sunt expirate si ce a expirat ce trebuie inlocuit", spune subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Decizia Ministerului Sanatatii de a reface stocul de medicamente e buna chiar daca pericolul este inca departe de Romania. Potrivit Centrului austriac de Meteorologie emisiile radioactive au pornit din Japonia catre Oceanul Pacific.

"Nu ne afecteaza si nu ne va afecta pentru ca pana acolo sunt 9.000 de km si centrala de la Fukusima nu e similara cu Cernobal", explica Lucian Biro, expert CNCAN.

Si totusi, ipotetic vorbind, oamenii trebuie sa stie ce sa faca in caz de alerta nuclear: sa stea in cas asau in pivnita, sa inchida ferestrele si usile, incercand ermetizarea lor cu material din casa si sa consume numai rezerve de hrana si apa imbuteliata.