Avertismentul se regaseste, la capitolul "Riscuri", in proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, document ce urmeaza sa-l trimita Comisiei Europene. "Pe plan intern, exista riscul unor conditii climatice defavorabile pentru agricultura pe o perioada prelungita, ceea ce ar diminua oferta de produse agro-alimentare, cu efect de reducere a autoconsumului si a pietei taranesti si de crestere a importurilor de astfel de produse pentru acoperirea cererii. De asemenea, absorbtia scazuta a fondurilor europene, care ar implica un nivel redus al investitiilor, precum si mentinerea unei creditari limitate cu efect asupra consumului sau majorarea neprevazuta a unor impozite, taxe si preturi reglementate reprezinta riscuri suplimentare de reducere a cererii interne", se arata in document.

Citeste si Romanii se asteapta la noi majorari de preturi din cauza unor cresteri de taxe si impozite

Urmatorii trei ani in Romania: Concedieri, fara al 13-lea salariu, fara tichete de masa si prime de vacanta

Guvernul ia in calcul totodata ca dificultatile legate de datoriile publice externe ale unor state membre ale zonei euro pot transfera probleme in alte state din UE si ca procesul de consolidare fiscala din tarile cu deficite bugetare mari poate induce reducerea cererii interne.

"De asemenea, exista ingrijorari cu privire la cresterea preturilor pe piata internationala la petrol, in conditiile escaladarii tensiunilor geo-politice actuale din zona Orientului Mijlociu si Nordului Africii, precum si la alimente, pe fondul unor conditii climatice nefavorabile la nivel mondial. Acestea pot avea efecte negative asupra puterii de cumparare si, in consecinta, asupra consumului privat", se mai arata in document.

Programul de convergenta al Romaniei este revizuit anual si transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern.