In 2010, cei din Ministerul Sanatatii vor avea bani pentru implantarea acestor dispozitive la 3.500 de pacienti. 

Este vorba despre bolnavii cu infact miocardic acut , care pot beneficia de stenturi in primele 12 ore de la debutul semnelor de boala.

Astfel de proceduri se vor realiza in 10 centre din tara: din Bucuresti, Iasi, Cluj, Targu Mures si Timisoara.

Este drept ca la noi peste 21 de mii de romani fac anual infract, iar un astfel de program va acoperi tratamentul doar pentru 25% dintre suferinzi.

La restul, va fi ca si pana acum, prin medicatie sau cei care au o mie de euro pot sa isi plateasca singuri stentul.

15 milioane de lei va deconta statul roman pentru tratarea celor 3.500 de romani care vor fi supusi procedurii de angio-plastie. Adica acestora le va fi implantat in regim de urgenta un sten, care sa deblocheze artera inimii infundata de un cheag de sange.   

Programul, initiat de Ministerul Sanatatii, va duce la reducerea mortalitatii, care ajunge acum la 13% si a complicatiilor prin infarct miocardic acut in Romania.

ATENTIE: Dispozitivul poate fi montat numai in primele 12 ore de la debutul simptomelor. De aceea este important ca personalul de pe ambulanta sa recunoasca un atac de cord si sa transporte pacientul la unul dintre cele 10 centre, unde se fac astfel de proceduri.

Pe de alta parte, din 2008 incoace, aproape 1.000 de romani si-au cerut banii inapoi de la spitale pentru ca si-au platit singuri stenturile. Oamenii au de recuperat peste doua milioane de euro.