Potrivit modificarilor legislative propuse de Finante, bacsisul inseamna orice suma de bani oferita voluntar de client in plus, dar si restul nepreluat.

"Prin bacsis se intelege orice suma de bani, oferita in mod voluntar de client, in plus, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar." (OUG 28/1999)

Atentie, operatorilor economici le este interzis sa conditioneze vanzarea sau livrarea unor servicii de plata bacsisului.

Odata cu modificarea legii se schimba si modul in care platim bacsisul. Acesta nu mai trebuie lasat pe masa, ci trebuie comunicat chelnerului, pentru ca bacsisul va fi trecut pe bon.

Patronul stabileste printr-un regulament daca bacsisul ramane la el sau este o sursa de venituri distribuita angajatilor.

Cert este ca bacsisul se impoziteaza cu 16%, insa nu are TVA si nu se platesc contributii sociale.

Muresan Danut, vicepresedinte Consiliul IMM-urilor: "Niste venituri neimpozitate le scoatem la lumina. Om vedea peste doi, trei, patru ani daca aceste venituri pot fi impozitate cu CAS."

In plus, Ministerul de Finante vrea sa oblige angajatii sa isi declare banii din buzunare la inceputul programului. Tot ei vor fi nevoiti sa spuna cati bani au asupra lor si in cazul unui control. Daca refuza, vor fi amendati cu pana la 1500 de lei. Patronii care nu au registru risca sanctiuni de pana la 10.000 de lei.

In schimb, modificarile relaxeaza sanctiunile pentru firmele care au un surplus mic de bani in casa. Daca diferenta este de pana la 100 de lei, pot scapa cu un avertisment. Dar pentru sumele mai mari, comerciantii pot fi amendati cu 20.000 sau chiar 30.000 de lei.

Suspendarea activitatii pentru 30 de zile se va aplica doar daca firma se afla la a doua abatere in ultimii 2 ani.