Un sfert din populaţia ţării trăieşte cu mai puţin de 5 dolari şi jumătate pe zi. În timp ce bucureştenii au venituri peste media de pe continent, în sate, sărăcia este aproape generalizată.

Raportul Băncii Mondiale arată că suntem pe primul loc în Europa la gradul de sărăcie!

“Peste un sfert din populația României trăiește cu mai puțin de 5,50 dolari americani pe zi, ceea ce reprezintă cea mai ridicată rată a sărăciei din UE”, spune raportul.

Adică numărul celor în nevoie din România este mai mult decât dublu faţă de cei din Bulgaria.

Tatiana Proskuryakova, director de țară Banca Mondială: “România este o ţară care în medie o duce bine, dar discrepanțele regionale şi sociale nu se reduc, de fapt cresc.”

Primul capitol din Raportul Băncii Mondiale se numeşte “O poveste despre două Românii”, una urbană şi dinamică şi cealaltă rurală, săracă şi izolată. Nu doar săracă, ci şi cu un trai în condiţii precare.

Un român din cinci nu are acces la apă potabilă, iar o treime dintre conaţionali nu au toaletă cu apă curentă, spun experţii Băncii Mondiale.

Tatiana Proskuryakova: “Motivul pentru care aceste discrepanțe nu se reduc este slăbiciunea instituţiilor, faptul că sectorul public este incapabil să aplice politici care ar oferi oportunităţi tututor oamenilor din această ţară.”

Şansele de a ieşi din această situaţie sunt legate de nivelul educaţiei, care este extrem de scăzut tocmai în zonele sărace.

Tatiana Proskuryakova: “Aveţi mari inchitati în educaţie, aveţi unii dintre cei mai buni elevi din lume, dar aveţi şi un procent mare de tineri care sunt analfabeţi funcţional.”

Mai exact, 40% dintre tineri pot să scrie și să citească, însă nu au capacitatea de a aplica aceste competențe.