Inainte de intalnirea cu politicienii, Traian Basescu a avut la Berlin o conferinta de presa. Ziaristii l-au intrebat despre problema tiganilor si au vrut sa stie daca, personal, a urmarit presa straina si daca situatia romilor afecteaza reputatia tarii. Basescu le-a raspuns ca autoritatile de la Bucuresti incearca sa-i integreze pe cat mai multi dintre membrii etniei.

"Ceea ce vedeti umbland prin Europa e expresia esecului politicii de integrare la noi acasa. E o categorie speciala. Sunt romii nomazi care prin valoarea lor culturala circula. Aici e probl romilor - sunt exrem de vizibili si deranjeaza. As spune ca deranjeaza mult mai mult decat un bancher care dispare dintr-o banca cu 10 mld. de euro. Pentru ca ei trag de cetateni, cer bani, de mancare, fac orice", a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei.

Sociologii de la Bucuresti, experti in problema romilor, il contrazic pe Traian Basescu sustinand ca politicile de incluziune au fost un esec.

"Romania nu i-a vazut si nici nu-i vede de 20 de ani, iar ghetourile au existat si exista", spune Gelu Duminica, sociolog.

"Da, supara mai mult unul care iti fura din buzunar si cu care ai contact direct decat unu care fura din banca si care e cool. Dar asta functioneaza in Romania, nu in Germania", este de parere Ciprian Necula, sociolog.

Ca solutie, seful statului a propus ca, in tabarele de romi din apropierea marilor capitale europene, sa fie trimisi profesori. "Suntem gata sa trimitem profesori. Drama lor e ca generatia urmatoare nu se duce la scoala. Situatia se va perpetua", a precizat presedintele.