Presedintele Romaniei a afirmat ca inca sunt prea multi functionari, de la 1.270.000 de bugetari, cati exista in prezent, statul trebuie sa ajungă, in doi-trei ani, la 900.000, "pentru a nu mai fi o povara pe cheltuielile publice".

Nu statul creeaza locuri de munca, ci reduce numarul acestora

Basescu a mai spus ca nu statul creează locuri de muncă, ci sectorul privat. "Sectorul privat este cel care creeaza locuri de munca si garanteaza evolutia", a declarat acesta sambata, aflat in vacanta la Predeal.

In plus, trebuie stimulata flexibilizarea fortei de munca. "Nu mai putem gandi ca statul se modernizeaza in conditiile in care avem 4,4 milioane de oameni inregistrati ca fiind in campul muncii, iar 1,6 milioane de romani muncesc fara forme legale. Este clar ca acest tip de stat trebuie schimbat si ca trebuie sa stimulam flexibilizarea fortei de munca. Acum oamenii nu accepta sa lucreze fara sa fie oficial inregistrati pentru ca patronii se feresc de contracte de munca pentru ca pe urma nu mai pot scapa de execedentul de munca", a declarat Traian Basescu.

2011, an de revenire economica?

El mai spune ca Romania a reusit sa treaca de cel mai greu an, iar in 2011 va exista o revenire economica, insa "cheia" este continuarea reformelor statului. Iar fara acestea "o criza se poate repeta oricand".

Basescu s-a referit la modernizarea sistemului de sanatate, a celui fiscal si a celui educational, aratand ca fara reforma in educatie tinerii nu vor avea nicio sansa sa isi gaseasca locuri de munca in Romania sau in tarile Uniunii Europene.

Presedintele a mai spus ca si-ar dori sa trecem de criza cu un altfel de stat. "Trebuie sa fie anul în care schimbarile in functionarea statului sa fie ireversibile", a mai spus el, exprimandu-si speranta ca Guvernul va reusi sa continue reformele începute.

"Niciun guvern nu are capacitatea sa ia 100% masurile dificile, dar, asa cum a reusit pana acum, cu certitudine va avea capacitatea sa continue si anul viitor", a afirmat presedintele. In plus, el a spus si ca Uniunea Europeana se afla in epicentrul crizei si "nimeni a crezut ca omenirea va trece printr-o astfel de criza.

Basescu: "Nu mai poti astepta la nesfarsit de la stat"

Presedintele mai spune ca fiecare roman e responsabil de viata lui zilnică si "nu mai poti astepta la nesfarsit de la stat". El a spus ca in Romania exista o criza de sistem si ca "trebuie schimbate mentalitatile peste tot".

Totodata, raspunzand unei intrebari, seful statului a spus ca, in Romania, sunt "doua tipuri de oameni care nu au ce pune pe masa". Prima categorie este formata din "cei care nu au ce pune pe masa pentru ca nu pot, iar acestia trebuie ajutati". Cealalta categorie este reprezentata de cei care nu au ce pune pe masa deoarece cred ca numai statul este responsabil pentru ei, iar acesti oameni trebuie sa mearga la munca, a adaugat presedintele.