Convins ca minorii nu constientizeaza pericolul consumului fara masura a sucurilor acidulate, politicianul vrea ca racoritoarele sa aiba acelasi statut ca tigarile. Desi medicii de specialitate confirma ca pot aparea efecte negative, daca cei mici fac excese, multi parinti sunt de parere ca nu este nevoie de o asemenea regula.

Deputatul PDL Alin Popoviciu considera ca foarte multi copii sunt dependenti de bauturile carbogazoase si ar vrea sa faca ceva in acest sens.

"Aceste bauturi carbogazoasa sa se vanda exact cum se vand tigarile in Romania, adica sa nu mai poata fi vandute celor sub 18 ani. Daca un parinte considera ca copilul are nevoie de o asemenea bautura poate sa-i cumpere, dar sa nu lasi niciodata un copil sa mai cumpere asa ceva singur", explica Alin Popoviciu, deputat PDL.

Parlamentarul spune ca s-a inspirat din legislatia Statelor Unite si ar vrea ca Romania sa fie prima tara din Uniunea Europeana care sa puna o astfel de interdictie.

Medicii sunt de parere ca astfel de bauturi consumate fare masura creeaza intr-adevar anumite probleme.

"Daca un copil a baut o data un suc, nu se pune problema sa fie un efect atat de negativ si o problema atat de mare. Marea problema a bauturilor carbogazoase este aportul mare de glucide, de zaharuri. Discutam despre efecte negative incepand cu caria dentara, pentru ca sunt foarte bogate in zaharuri rafinate, apoi vorbim despre obezitate", spune Ligia Alexandrescu, lector universitar doctor.

Ramane de vazut cum vor primi reprezentantii industriei din domeniu initiativa domnului deputat. In joc sunt afaceri uriase. La nivel mondial, cele mai mari doua companii producatoare de bauturi carbogazoase au avut, numai anul trecut, venituri de aproape 70 de miliarde de euro, adica mai mult de jumatate din PIB-ul tarii noastre.