"BCE se opune in special tuturor planurilor care nu sunt voluntare sau care contin elemente obligatorii pentru detinatorii de datorii publice", potrivit unui raport lunar publicat joi.

In ultimele saptamani s-au intensificat discutiile privind reevaluarea in scadere a detinerilor de obligatiuni elene ale creditorilor privati. Pe 21 iulie a fost stabilita o contributie de 21% a creditorilor privati la un al doilea plan de sustinere a Greciei, care implica reducerea valorii activelor. Aceasta reevaluare in scadere a detinerilor de obligatiuni, acceptata de banci in urma unor presiuni puternice, dar considerata voluntara, nu a fost considerata de piete drept "un eveniment de credit".

"O participare a sectorului privat ar putea avea efecte negative directe asupra sectorului bancar din zona euro si amplifica nevoia unei recapitalizari mari a bancilor", a avertizat BCE.

In plus, o astfel de participare a sectorului privat pentru sustinerea unui stat din zona euro ar putea speria creditorii si ar impiedica accesul altor tari pe pietele financiare, chiar daca fundamentele lor economice nu s-au schimbat, se arata in raport. Astfel s-ar crea un cerc vicios in care recapitalizarea bancilor va indatora mai mult statele, iar ratingurile acestora ar putea fi revizuite in scadere, complicand mai mult situatia institutiilor financiare. Participarea sectorului privat ar putea totodata sa puna in pericol reputatia euro si sa sperie investitorii privati si publici.

Reactia burselor

Euro s-a depreciat joi fata de dolar, iar actiunile europene si-au accentuat declinul de la deschiderea tranzactiilor, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat in privinta impactului implicarii bancilor in salvarea vreunui stat din regiune, scrie Reuters.

Euro s-a retras de la un maxim al ultimei luni, de 1,3834 dolari pe unitate atins miercuri, si a coborat la un minim al sedintei de 1,3708 dolari pe unitate. "Avem nevoie sa vedem ca oficialii europeni cauta o solutie pan-europeana, nu nationala. In plus, fondul european de stabilitate financiara trebuie sa fie suficient de mare pentru a fi capabil sa faca fata problemei", a declarat Jeremy Stretch, analist la firma CIBC.

Pe piata de capital, indicele pan-european FTSEurofirst 300 era la jumatatea sedintei in scadere cu 1%, dupa un avans de 12% in decurs de o saptamana.

Indicele londonez FTSE 100 este in coborare cu 0,9%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,2%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,1%.

Actiunile europene inchid pe minus

Actiunile europene au incheiat tranzactiile de joi in scadere de la cel mai ridicat nivel din ultimele noua saptamani atins cu o zi in urma, dupa ce date sub asteptari privind economia Chinei au provocat noi temeri legate de perspectivele economiei mondiale, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a coborat cu 1,3%. "Cresterile din ultimele zile au fost atat de rapide incat achizitiile au fost exagerate", a declarat Mike Lenhoff, analist sef la compania Brewin Dolphin. El crede ca investitorii au marcat profiturile pe termen scurt si spera ca nu este vorba de o inversare totala a cresterii din ultima perioada.

Titlurile bancilor au inregistrat printre cele mai mari scaderi, iar indicele sectorului european de profil a pierdut 4,1%.

Pe alte piete europene, indicele londonez FTSE 100 a pierdut 0,71%, iar DAX al bursei din Frankfurt si CAC 40 al bursei din Paris au scazut cu 1,33%.

La Milano, indicele FTSE Mib a coborat cu 3,7%, tras in jos de banci.

Actiunile UniCredit au scazut cu 12%, din cauza unor noi temeri legate de necesarul de capital, in timp ce titlurile Banco Popolare si Intesa Sanpaolo au pierdut 8,96%, respectiv 8,15%.

Citeste si

Credit Suisse: Cel putin 66 de banci mari europene ar pica teste de stres mai dure. Dexia, institutia salvata de liderii UE, a trecut barajul in iulie