Rompetrol a scumpit benzina cu sase bani pe litru, iar motorina cu noua bani pe litru.

Care sunt noile preturi? Pretul benzinei variaza astfel intre 5,79 de lei/litru (OMV Carrera 100) si 4,99 lei pe litru (premium fără plumb 95). 

Spre exemplu, la benzinariile Rompetrol, un litru de Efix benzina 95 costa 5,13 lei, iar unul de benzina Alto 101 ajunge la 5,8 lei.

Un litru de motorina Efix Diesel are un pret mediu de 5,2 lei, iar unul de Diesel Alto 55 costa 5,54 lei.

Rompetrol nu este singura companie petroliera care a scumpit carburantii. Si Petrom a scumpit ieri carburantii. Un litru de vanzina Premium Fara plumb 94 costa 4,99 lei, iar cea Top Premium fara plumb a ajuns la 5,37 lei.

Pretul motorinei variaza de la 5 la 5,54 lei pe litru, in functie de sortimentul acesteia. Spre exemplu, motorina top Nordic Diesel (Top Euro Diesel) costa acum 5,20 lei pe litru.

Preturile carburantilor s-au modificat ultima data pe 16 februarie, atunci cand motorina s-a scumpit cu sapte bani pe litru, din cauza cotatiilor ridicate ale barilului de titei si ale produselor petroliere. Acestea sunt influentate de Libia, statul arab reducand livrarile de petrol cu aproape 25%, pe fondul manifestarilor violente care au loc in Orientul Mijlociu.

De altfel, pretul petrolului a crescut astazi pe pietele asiatice cu peste un dolar, depasind 113 dolari pe baril, din cauza temerilor privind deficientele de productie pe fondul tensiunilor din Libia, desi Arabia Saudita, cel mai mare producator de titei din lume, da asigurari ca va acoperi orice lipsuri.

Revolta populara din Libia a afectat semnificativ productia de 1,6 milioane barili de petrol pe zi a exportatorului nord-african, determinand negocieri intre Arabia Saudita si companiile petroliere europene, principalii clienti ai Libiei.

Grupul Rompetrol este o companie petroliera multinationala, infiintata in 1974, cu sediul in Amsterdam, Olanda. Rompetrol isi desfasoara activitatea in 12 tari, avand majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei.

Rompetrol Rafinare
, compania membra a Grupului Rompetrol, a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari, in crestere cu 12% fata de 2009.

Petrom este cea mai importanta companie romaneasca de petrol si gaze. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de opt milioane de tone si aproximativ 550 de benzinarii in Romania.

Dupa privatizarea companiei in 2004, Petrom a inregistrat rezultate pozitive in fiecare an. In 2010, Petrom a obtinut, la nivelul grupului, un profit net record, de 520 de milioane de euro, de 2,6 ori mai mare decat cel din anul anterior.

Citeste si:

Pretul petrolului continua sa urce, pe fondul tensiunilor din Libia! Barilul a depasit 113 dolari
Daca Libia taie livrarile de petrol si gaze, o parte din Europa risca sa paralizeze!