Unu din cinci romani nu citeste deloc. Asta nu inseamna insa ca nu se poate lauda in fata vecinilor sau prietenilor cu adevarate colectii de carti. Studiul arata ca 80% dintre romani au acasa o biblioteca bine pusa la punct. De altfel, 20% dintre cei chestionati au declarat ca in fiecare an cumpara peste 10 carti, pe cand un sfert dintre ei doar una pe an.

"Exista inca o mentalitate a colectionarului de carti, nu a cititorului, era o gluma cu 'vreau trei metri de carte'. Acelasi lucru e valabil si acum pentru ca ti-ai mobilat casa, ti-ai pus o biblioteca si arata bine", explica Mario Demezzo, vicepresedinte Editura All.

Dar cand isi fac totusi vreme, ce carti aleg romanii? Unii spun ca, in general, literatura rusa pentru ca are foarte multa psihologie si analiza sociala, si satira. Cei care vand spun insa ca majoritatea cititorilor prefera cartile mai simple, mai usor de digerat, o lectura de metrou, de autobuz, ceva ce poate fi citit pe fuga.

Intrebati care sunt cele mai iubite titluri de carti, romanii au raspuns in ordinea preferintelor: "Pe aripile vantului", "Biblia", "Morometii", "Cel mai iubit dintre pamanteni" si "Cei trei muschetari".

La capitolul autori, cel mai citit este Mihai Eminescu, potrivit rezultatelor sondajului. Il urmeaza Alexandre Dumas, Mihail Sadoveanu si Marin Preda.

Studiul a fost realizat de IRES in aprilie 2011 pe un esantion de 1,237 de persoane.