In categoria bijuteriilor periculoase pot intra atat cele vechi, care au fost duse la reparat, dar si cele noi, cu diverse monturi.

Domnul Karl, un bijutier din Bucuresti, are un aparat special care filtreaza si retine fumul toxic si innecacios. Chiar si asa, recunoste ca se fereste cat poate de cadmiu.

Primii afectati sunt lucratorii, dar nu scapa nici proprietarul podoabelor. Specialistii au descoperit ca acest metal devine nociv in contact cu pielea.

"Vorbim de un efect in timp, pentru ca el se cumuleaza. Accelereaza instalarea bolilor degenerative, ca hepatita cronica. El afecteaza mai ales ficatul, plamanul si rinichii. Este un oncogen, care produce boala canceroasa si nu in ultimul rand poate sa produca malformatii", explica Mihai Ungureanu, specialist in boli interne.

Bijuteriile lipite cu aliaj din cadmiu sunt contraindicate in special in cazul femeilor insarcinate.

Directiva europeana va intra in vigoare abia la sfarsitul anului si este obligatorie pentru toate tarile din comunitate. Pana atunci incercati pe cat posibil sa va interesati inainte de a cumpara piese sofisticate.

Potrivit specialistilor, la fiecare kilogram de bijuterii revin maximum 5 grame de cadmiu. In functie de rezistenta la aceasta substanta, problemele incep sa apara dupa 5 ani de expunere permanenta.