"Riscurile la adresa perspectivei pe termen mediu a inflatiei raman insa semnificative, ele avand ca sursa calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate, volatilitatea fluxurilor de capital in contextul posibilelor evolutii ale crizei datoriilor suverane din Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, precum si incertitudinile privind comportamentul preturilor internationale ale materiilor prime", se arata in comunicatul detaliat transmis de Consiliul de Administratie al BNR dupa sedinta de politica monetara si aprobarea raportului trimestrial privind inflatia, citat de Mediafax.

CA-ul Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Reintroducerea corelatiei salarii - productivitate in mesajul CA-ului BNR intervine in contextul in care autoritatile romane si reprezentantii FMI discuta despre momentul in care pot fi reluate majorarile salarile pentru angajatii din sectorul bugetar. O parte dintre partenerii coalitiei de guvernare vorbeste de cresteri de pana la 5% inca din toamna acestui an.

Potrivit bancii centrale, prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva imbunatatirea perspectivei inflatiei pe termen scurt, ca urmare a disiparii efectului de runda intai al majorarii TVA, in linie cu anticiparile BNR privind incheierea ciclului de manifestare in economie a efectelor socului de oferta aferent acesteia, a calmarii tensiunilor pe pietele internationale ale produselor alimentare si a unui preconizat impact favorabil al ofertei agricole interne.

"Potrivit celor mai recente date statistice, productia industriala si exporturile si-au continuat trendul ascendent. Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat, centrata pe segmentul corporatiilor, ramane modesta si in contextul accentuarii riscurilor legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, dar si al unor semnale privind o relativa incetinire a redresarii economice in aceasta zona", mai noteaza CA-ul BNR.

Conducerea bancii centrale concluzioneaza ca politica monetara vizeaza mentinerea unui ansamblu al conditiilor monetare reale in sens larg adecvat ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste si consolidarii convergentei ratei inflatiei catre tintele stabilite pe termen mediu.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se spune in comunicat.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Banca centrala anticipeaza ca rata inflatiei va cobori sub 5% in septembrie, datorita unei recolte agricole bune, care va reduce preturile alimentelor.

Inflatia a scazut in iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins in mai.

Tinta de inflatie a bancii centrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an si 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat pe 8 august 2011. Potrivit calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 29 septembrie 2011.

Citeste si:

Ce instrument de marketing a ajutat Google+ sa creasca intr-o luna cat Facebook in trei ani

Campanie de promovare ori ultima solutie pentru pub-urile londoneze? Cum ar putea jocurile de darts si skittles sa salveze un fenomen social