Asta pentru că, spun ei, măsura va duce la scăderea salariilor nete din mediul privat cu până la 30%. Şi nici bugetarii nu vor fi ocoliţi. Pentru ei, promisiunile de creşteri salariale vor fi mai mult o păcăleală, spun liderii sindicali.

Guvernul îi transformă pe angajaţi în ″cobai″, spun sindicaliştii despre iniţiativa ca, de la 1 ianuarie 2018, aceştia să achite singuri contribuţiile la pensii şi sănătate. Este o mutare care va duce la scăderea salariilor din mediul privat, dacă patronul nu le majorează pe cele brute. Sau la abuzuri.

Dumitru Costin, președintele Blocului Sindical ″Atunci când intervine strict opţiunea angajatorului, el va cumpăni - vreau să scap de asta, nu-i mai măresc brutul, şi-am scăpat de el. E şi o formă prin care unii angajatori vor scăpa de angajaţi.″

În plus, pentru angajaţii la stat, majorările salariale anunţate vor fi anulate.

Bogdan Hossu, confederația Cartel Alfa: ”Cei din sectorul bugetar se simt frustraţi pentru că înseamnă că un fel de păcăleală legată de ţintele de salarizare la care ar fi trebuit să ajungă, care sunt diminuate cu aproape 25%, mă refer pe net."

Pentru liderii Coaliţiei de Guvernare, însă, calculele ies doar în plus.

Liviu Dragnea: ”Angajatorii nu trebuie convinși să crească salariile brute, pentru că cheltuiala toatală a angajatorului rămâne aceeaşi. Netul va creşte datorită reducerii impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.”

Chiar şi cu un impozit de 10%, oamenii vor avea de pierdut dacă leafa brută nu creşte.

De exemplu, sindicaliştii au calculat că un angajat care e plătit acum cu un salariu net de 1.770 de lei, va ajunge să câştige cu aproape 300 de lei mai puţin de la anul.

În unele industrii, precum cea auto, costurile salariale sunt mereu o problemă, pentru că patronii pot decide oricând să-şi mute operaţiunile în alte ţări cu forţă de muncă mai ieftină.

Florica Vasilescu, reprezentant sindical industria constructoare de maşini: “Angajatorul este pus în dificultate, iar angajatul nu poate să forţeze ca angajatorul să-i vireze banii respectivi″.

Sindicaliştii spun că sunt gata să protesteze în faţa Guvernului în perioada următoare, în speranţa că Executivul va decide să păstreze actuală împărţire a contribuţiilor sociale între angajaţi şi angajatori.

Salariu septembrie 2017

brut: 2.500 lei brut (impozit 16%)
net: 1.769 lei net

Salariu ianuarie 2018

brut: 2.500 lei
net: 1.472 lei net (impozit de 10%) = SCĂDERE DE 297 lei!

Sursă: Blocul Naţional Sindical