Noutatea apare din faptul ca la intoarcerea acasa, statul va fi obligat sa le deconteze oamenilor contravaloarea serviciului medical intr-o perioada clara. Insa la nivelul preturilor de aici, care sunt si de zece ori mai mici.

Bolnavii asigurati la stat se vor putea trata in orice spital din tarile Uniunii. Omul merge in strainatate, plateste si cand revine acasa factura ii va fi decontata partial. Are drept la operatii, analize, investigatii, dar si la tratamente pentru boli cronice, dispozitive medicale si medicamente care sunt incluse in pachetul de servicii medicale decontate pentru asigurati.

Decontarea se va face evident la tarifele aplicate de Casa Nationala, deci va fi sub suma reala cheltuita de pacient.

De exemplu, un bolnav care isi face un RMN la abdomen in Ungaria plateste 418 lei , insa, la intoarcere, omului ii vor fi returnati doar 301 lei, cat costa procedura in Romania.

Diferente mari vor fi si la operatii. Adica, bolnavul care se opereaza de hernie de disc cervicala in Germania plateste peste 20.000 de lei, iar la noi rambursarea e de opt ori mai mica.

Iar pentru o nastere intr-un spital din Ungaria, o gravida achita 7.400 de lei, iar la noi va primi cu 1.600 de lei mai putin.

Fiecare stat membru trebuie sa infiinteze centre de informare. Astfel bolnavul va avea la dispozitie lista spitalelor, a procedurilor medicale, dar si costurile acestora din fiecare tara. In plus, el trebuie sa stie de la inceput in cat timp isi va recupera banii pe care-i va cheltui in strainatate.

Directiva Parlametului European se va aplica din 25 octombrie si nu include transplantul de organe, vaccinarile si ingrijirile la domiciliu.