Doua milioane de salariati isi umplu cosurile cu alimente folosind astfel de tichete cu valoare fixa. De multe ori, clientii sunt nevoiti sa accepte si alte marfuri decat cele necesare, doar pentru ca vanzatorul nu le poate oferi restul in bani atunci cand valoarea bonului de masa este mai mare decat a marfurilor solicitate.

Florin Iordache, deputat PSD: "In acest moment, daca ai un tichet pe hartie si acela e in valoare de 10 lei si tu cumperi decat de 7 lei, atunci fie iti da guma, fie bombonele, ceva care nu iti trebuie".

De aceea, cativa deputati au scris o lege prin care patronii pot transfera valoarea tichetelor pe un card electronic.

Cristina Pocora, deputat PNL: "Cu acesti bani angajatii isi vor putea cumpara alimente, eventual sa isi plateasca pranzul"

Alesii spun ca pentru fiecare angajat va fi deschis un cont nou in care va depune angajatorul. Beneficiarul nu va putea extrage banii.

In perioada urmatoare, la casele de marcat din marile supermarketuri ar putea sa mai apara inca un astfel de sistem. Prin el nu veti trece cardul de salariu, ci un card special pe care se vor gasi tichetele de masa electronice. Avantajul ar fi ca-l veti folosi fara sa fiti conditionati sa cheltuiti o anumita suma.

Totul e sa fie de acord si angajatii, iar firmele care ofera aceste bonuri sa fie dispuse sa achite costurile de administrare a celor cateva sute de mii de conturi ce ar putea aparea. Pentru un singur angajat, patronii ar plati in plus aproximativ 20 de lei pe an.

Catalin Cretu, director general companie de plati: "Avantajele oferite de distributia pe cadruri vor fi mai mari decat costurile, se va reduce birocratia cu numaratul, distributia"

In legea votata marti de deputati se mentine interdictia de a cumpara tigari sau alcool chiar si cu tichetele de masa electronice.