"In urma tragediei teribile care a avut loc in Bucuresti pe 30 octombrie, mii de romani au iesit in strada cu mesajul 'coruptia ucide', dar ei nu protestau impotriva unui singur act de coruptie, ci impotriva unei culturi a impunitatii care, in cuvintele presedintelui Iohannis, a functionat potrivit principiului 'lasa ca merge si asa'. Dar nu merge si asa. Cu totii trebuie sa contribuim la eliminarea coruptiei din societatile noastre. Guvernele au un rol esential, dar, daca atitudinile si mentalitatile nu se schimba, toate eforturile vor fi in zadar", a declarat Brummell, potrivit Agerpres.

Diplomatul britanic este de parere ca cei care au protestat sub sloganul "Coruptia ucide" au dreptate si afirma ca este necesar, "pentru a salva spiritul natiunii", ca fiecare cetatean sa-si asume un rol in lupta impotriva coruptiei.  

"Cred ca o tara ca Romania si romanii sunt pregatiti pentru aceasta provocare. Dovediti-mi ca am dreptate", a adaugat ambasadorul.  

El a amintit ca Romania s-a aflat, in 2014, pe locul 69 in indexul coruptiei realizat de Transparency International, cu cel mai mic scor din Uniunea Europeana, acelasi pe care l-a obtinut si in 2007, cand a devenit stat membru al UE.  

Brummell a precizat, insa, ca acest lucru trebuie plasat intr-un context mai larg, coruptia fiind o problema globala la care nicio tara nu este imuna, inclusiv Marea Britanie si Statele Unite.  

"Romania, alaturi de partenerii sai internationali, a demarat eforturi pentru a combate coruptia. A intrat in Uniunea Europeana cu promisiunea de a lupta pentru o societate mai curata si mai putin corupta. Aceasta se reflecta in mecanismul de cooperare si verificare prin care se angajeaza sa reformeze sistemul judiciar, sa combata coruptia la toate nivelurile si sa stabileasca o agentie de integritate. Romania a facut progrese majore in toate aceste aspecte. Ultimul raport de monitorizare publicat anul acesta in ianuarie confirma faptul ca increderea in procesul de reforme este in crestere si trebuie mentinuta. In acelasi timp, Romania mai are mult de lucrat pentru a duce la bun sfarsit reformele din ultimii ani", a mai spus Paul Brummell.  

Oficialul britanic a remarcat ca in ultima perioada problema coruptiei a atins "o coarda sensibila" in Romania, in contextul tragediei din clubul Colectiv.  

"Nu sunt aici pentru a le spune romanilor cum sa faca acest lucru sau sa indemn Romania sa faca eforturi mai mari. Dorinta pentru o societate mai curata si mai putin corupta este mai clara. Asa cum s-a vazut in ultimele saptamani, problema coruptiei atinge o coarda emotionala. Cred ca Marea Britanie este si poate fi in continuare un prieten si un partener de incredere al Romaniei pentru progresul necesar in directia dorita de majoritatea cetatenilor sai. Lupta impotriva coruptiei incepe cu recunoasterea faptului ca exista o problema si dorinta de a face ceva in acest sens", a subliniat Brummell.